Mainos

Lapsilisäleikkaus hiertää hallituksessa

Hallituksen kehysriihessä kaavailemat lapsilisäleikkaukset aiheuttavat närää myös hallituspuolueissa.

Yle Uutiset kertoi aiemmin, että hallitus suunnittelee leikkauspäätöksen muokkaamista. Ylen mukaan sosiaalidemokraateille ja vihreille ei kelpaa ratkaisu, jossa kaikilta perheiltä leikataan saman verran.

Kokoomuksen kansanedustajan Pertti Hemmilä ehdottaa lapsilisäleikkauksen perumista ja siitä syntyvien säästöjen korvaamista tupakkaveron nostamisella 25 prosenttiin.

SDP:n kansanedustaja Raimo Piirainen kertoo puolueensa haluavan vielä tarkastella lapsilisiin kaavailtua leikkausta.

Piirainen osoittaa syyttävällä sormella kokoomuksen suuntaan. Piiraisen mukaan kehysriihessä SDP puolitti kokoomuksen esityksen lapsilisien leikkauksista.

– Kun tiedettiin, että tästä syntyy sota, niin ei uskottu vaan mentiin tän tyyppinen päätös tekemään. Ja mä näen, että tämä on korjattavissa ja näyttää myös, että meidän johto on ottanut tästä onkeensa, Piirainen tuumaa.

Sosiaalidemokraattien mielestä säästö olisi voitu toteuttaa korottamalla lapsilisiä ja tekemällä niistä veronalaista tuloa. Tämä olisi samalla kaventanut tuloeroja.

KD nosti kotihoidontuen pöydälle

Myös kristillisdemokraattien puheenjohtaja Päivi Räsänen ja eduskuntaryhmän puheenjohtaja Peter Östman ovat valmiita muuttamaan päätöstä lapsilisistä.

Lapsilisien verotus ei kuitenkaan olisi KD:lle hyvä vaihtoehto. Se heikentäisi erityisesti keskituloisten palkansaajien saamaa tukea enemmän kuin aiemmin päätetty tasoleikkaus.

Räsänen haluaisi palauttaa perheille päätösvallan, kuinka kotihoidontukea jaetaan.

– Kotihoidon tuen jakaminen isän ja äidin kesken lisää julkisen talouden kustannuksia arviolta 80 miljoonaa euroa muun muassa kasvaneina päivähoito-, investointi- ja työttömyysturvakuluina.  Esitän harkittavaksi, että sekä lapsilisiin kohdistuva leikkaus että kotihoidon tuen heikennys peruttaisiin. Jäljelle jää noin 30 miljoonan euron säästötarve. Jos edelleen koettaisiin, että lapsilisiä pitää leikata, niin tämä olisi oikeudenmukaisempi summa, sillä silloin lapsilisiin kohdistuisi suunnilleen vastaavantasoinen leikkaus kuin muihinkin etuuksiin, Räsänen linjaa.

Vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Outi Alanko-Kahiluoto ehdotti Ylen haastattelussa lapsilisäleikkauksen toteuttamista progressiivisen verotuksen kautta.

Hallitus päätti kehysriihessä alkuviikolla, että lapsilisistä leikataan 110 miljoonaa euroa. Päätös on ollut ankaran arvostelun kohteena.

 

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.