Mainos

Lapsi kertoi valehdelleensa lähisukulaisen tekemästä raiskauksesta – käräjäoikeus langetti miehelle silti 5 vuoden tuomion, hovioikeus kumosi syytteet

8:09
Video: Huomenta Suomessa keskusteltiin siitä, mitkä ovat seksuaalisen hyväksikäytön riskitekijät.

Helsingin hovioikeus kumosi tänään kaikki syytteet tapauksessa, jossa miestä syytettiin lähisukuunsa kuuluvan lapsen törkeästä raiskauksesta ja hyväksikäytöstä. Oikeudessa lapsi kertoi valehdelleensa tapahtuneesta.

Syytteiden mukaan väitetyt seksuaaliset teot olivat ajoittuneet vuosille 2014 ja 2015. Lapsi oli kertonut asiasta ensimmäistä kertaa vuonna 2014.

Kesästä 2016 alkaen lapsi oli kuitenkin alkanut johdonmukaisemmin perua kertomuksiaan. Vuoden 2018 alussa lapsi oli kertonut, että väitteet olivat valhetta. Hän kertoi näin myös käräjäoikeudessa.

Tuusulan käräjäoikeus päätyi kuitenkin tuomitsemaan teoista syytetyn miehen törkeästä raiskauksesta, törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä sekä sukupuoliyhteydestä lähisukulaisten kesken viime vuonna.

Rangaistukseksi mies määrättiin 5 vuoden vankeuteen.

Varteenotettava epäily

Mies valitti tuomiosta hovioikeuteen. Myös hovioikeudessa lapsi kertoi valehdelleensa.

Helsingin hovioikeus hylkäsi kaikki syytteet, sillä sen mukaan asiassa oli syytteitä vastaan puhuvia seikkoja enemmän kuin puolesta puhuvia.

Oikeudessa kuultiin muun muassa psykologia, asianomistajaa hoitanutta lääkäriä sekä kahta oikeuspsykologia.

Hovioikeus katsoi, että asiassa esitetty oikeuspsykologinen todistelu ei kokonaisuutena arvioiden tukenut syytettä.

Oikeudessa esitettiin myös selvitystä asianomistajan terveydentilasta ja siitä, että hän oli eri yhteyksissä esittänyt erilaisia kertomuksia siitä, että hän olisi joutunut seksuaalisten tekojen kohteeksi useiden miesten ja poikien taholta.

– Hovioikeus on katsonut näyttöä kokonaisuutena harkittuaan, että vastaajan syyllistymisestä syytteessä tarkoitettuihin tekoihin on jäänyt varteenotettava epäily.

Sekä hovioikeuden että käräjäoikeuden tuomiot on julistettu suurimmilta osin salaisiksi. 

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja