Mainos

Iäkäs mies tuomittiin 9-vuotiaan törkeästä hyväksikäytöstä, toinen syyte kaatui – lapsi kertoi jo vuosia aiemmin tapahtuneesta tilanteesta, mutta oikeudelle se ei riittänyt

Vaasan hovioikeus ei muuttanut 70-vuotiaalle miehelle langetettua tuomiota törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Tuomio tuli, kun 9-vuotias lapsi kertoi vanhemmilleen, että mies oli kosketellut häntä sopimattomasti.

Hovioikeus ratkaisi asian viime viikolla. Sitä ennen asiaa puitiin Pohjanmaan käräjäoikeudessa, missä miestä syytettiin törkeän lapsen seksuaalisen hyväksikäytön lisäksi perusmuotoisesta lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

Perusmuotoisen hyväksikäyttösyytteen mukaan mies oli tehnyt samaiselle lapselle toisen seksuaalisen teon lapsen ollessa nuorempi. Syyte kuitenkin kaatui näytön puutteeseen niin käräjillä kuin hovioikeudessa.

Näyttöä ei oikeuden mukaan ollut tarpeeksi, sillä vuosien takaisesta asiasta oli ainoastaan 9-vuotiaan lapsen oma kertomus. Mies itse kiisti syytteen.

Törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä mies sen sijaan tuomittiin. Myös kyseisen syytteen keskeisenä näyttönä olivat lapsen omat kertomukset.

Tuomion mukaan mies oli ollut lapsen kanssa sukupuoliyhteydessä, kun tämä oli 9-vuotias.

Lapsi kertoi asiasta yllättäen

Tapahtunut oli käynyt ilmi, kun lapsi oli tapahtumapäivän iltana kertonut asiasta spontaanisti vanhemmilleen. Pian asiasta oli ilmoitettu viranomaisille, ja lapsi oli kertonut tapahtuneesta myös heille.

Näitä kertomuksia oikeus piti luotettavina.

Käräjäoikeuden mukaan ne olivat yhtäpitävät ja johdonmukaiset, eikä niiden välillä ollut ristiriitaa. Kertomusten uskottavuutta lisäsi oikeuden mukaan myös esimerkiksi se, että lapsi oli ottanut asian esille itse.

Myös syytetyn kertomus tuki lapsen kertomusta. Vaikka mies oli kiistänyt syytteen, hän oli oikeuden mukaan myöntänyt kosketelleensa lasta eri paikoista. 

Muuten miehen kertomuksia pidettiin vähemmän luotettavina kuin lapsen, sillä hänen versionsa tapahtuneesta olivat muuttuneet esitutkinnan ja asian oikeuskäsittelyn aikana.

Mies tuomittiin törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Teko katsottiin törkeäksi muun muassa lapsen nuoren iän vuoksi sekä siksi, että tekijänä oli henkilö, johon lapsi oli luottanut.

– … vastaaja on käyttänyt hyväksi asianomistajan häntä kohtaan tuntemaa luottamusta, minkä seurauksena asianomistajan kyky luottaa läheisiin ja muihin aikuisiin on järkkynyt…, käräjäoikeus totesi tuomion johtopäätöksissä.

Alle kaksi vuotta ehdollista

Rangaistukseksi mies määrättiin vuoden ja 10 kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen ja 60 tunnin yhdyskuntapalveluun.

Vankeusrangaistuksen ehdollisuuteen vaikutti muun muassa se, että mies on 70-vuotias, eikä hänellä ole rikostaustaa. Yhdyskuntapalvelua mies joutuu suorittamaan, koska ehdollinen vankeusrangaistus katsottiin yksinään riittämättömäksi seuraamukseksi teosta.

Lisäksi mies joutuu maksamaan uhrille 5000 euroa kärsimyskorvauksia.

Alkuperäisestä käräjätuomiosta valitettiin Vaasan hovioikeuteen, joka hylkäsi valitukset tällä viikolla.

Valittajina olivat tuomittu, joka vaati törkeän hyväksikäyttösyytteen hylkäämistä sekä syyttäjä ja asianomistajat, jotka vaativat miehelle kovempaa rangaistusta sekä hylätyn hyväksikäyttösyytteen lukemista miehen syyksi.  

Käräjäoikeuden ja hovioikeuden tuomiot ovat pitkälti salaisia, mutta niistä on laadittu julkiset selosteen, joihin myös tämän jutun tiedot pohjautuvat.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja