15-vuotias poika raiskasi 10-vuotiaan lähisukulaisensa – hovioikeus tuomitsi vuoden ja 10 kuukautta ehdollista vankeutta

10-vuotiaaseen lähisukulaiseen kohdistuneet seksuaalirikokset toivat Rovaniemen hovioikeudessa ehdollista vankeutta rikosten tekoaikaan 15-vuotiaalle pojalle. Aiemmin Oulun käräjäoikeus hylkäsi syytteet katsoen, ettei niiden tueksi löytynyt riittävästi näyttöä.

Hovioikeuden mukaan uhrin uskottava kertomus, kirjallinen todistelu ja henkilötodistelu osoittivat, että 15-vuotias pakotti 10-vuotiaan sukupuoliyhteyteen kanssaan väkivaltaa käyttämällä tammikuussa 2017.

Hovioikeus tuomitsi syytetyn nuorena henkilönä tehdyistä törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä, törkeästä raiskauksesta sekä sukupuoliyhteydestä lähisukulaisten kesken vuoden ja 10 kuukauden ehdolliseen vankeuteen.

Oikeuden mukaan syytetyn alaikäisyys huomioon ottaen ei ollut rikoslaissa edellytettyjä painavia syitä vankeusrangaistuksen tuomitsemiselle ehdottomana.

Hovioikeus määräsi tuomitun maksamaan uhrilleen yhteensä 12  000 euron korvaukset henkisestä kärsimyksestä sekä kivusta, särystä ja muusta tilapäisestä haitasta.

Käräjäoikeus hylkäsi syytteet vedoten muun muassa asiantuntijalausuntoon, jonka mukaan uhrin kertomukseen saattoi vaikuttaa se, että häntä oli ensimmäisessä asiaan liittyvässä puhuttelussa johdateltu selvästi ja hän oli johdattelun seurauksena kertonut sukupuoliyhteydestä. Asiantuntijalausunnon mukaan oli kuitenkin todennäköistä, että lapsi oli joutunut seksuaalirikoksen uhriksi kertomallaan tavalla.

Oikeuden julkisesta selosteesta ei käy ilmi uhrin sukupuolta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja