Lapsi kaverille yökylään: Mitä vanhemman tulee ottaa huomioon?

Yökyläily kaverin luona on ystävyyssuhteita lähentävä ja mieltä avartava kokemus lapselle.

Tärkeintä yökyläilyä suunnitellessa on lapsen oma halu ja toive mennä yökylään.

– Joskus vanhempi voi kuitenkin myös avata lapselle yökyläilyn ideaa ja kertoa, miten kivaa se on ja miten hauskaa on nähdä, miten asioita tehdään muissa perheissä, sanoo Mannerheimin Lastensuojeluliiton auttavien puhelinten päällikkö Tatjana Pajamäki.

Lasten yökyläily on myös vanhemmille hyvä tilaisuus tutustua lapsen kavereihin ja tukea samalla lapsensa kaverisuhteita. Yökyläily ei kuitenkaan ole lapsen kasvun kannalta mitenkään pakollista.

Kouluikäiset osaavat parhaiten nauttia yökyläilystä. Leikit voivat jatkua iltaan saakka ja jatkua heti lasten herättyä. Viikonloppuisin lapset saavat kenties valvoa hieman tavallista myöhempään.

– Kouluikäiset eroavat helpommin vanhemmistaan ja sopeutuvat paremmin erilaisiin perhekulttuureihin ja tapoihin olla ja elää, sanoo Pajamäki.

Yökyläilyä suunnitellessa on hyvä varmistaa, että paikka ja perhe on tuttu. Lapsen kanssa on hyvä käydä läpi säännöt. Mihin saakka lapsilla on esimerkiksi perheessä tapana valvoa? Ihanteellista olisi, jos molemmissa perheissä toimittaisiin samoilla pelisäännöillä.

Varsinkin, jos lapsi ei ole ennen ollut yökylässä, on tärkeää korostaa, että vanhemmille saa aina soittaa ja jutella, jos esimerkiksi ikävä iskee.

Lue myös:

    Uusimmat