Lapsena opittu ruokavalio riski aikuisena

Lapsuudessa omaksutulla ruokavaliolla saattaa olla kauaskantoiset jäljet. Tuoreen väitöstutkimuksen mukaan lapsena opittu epäterveellinen ruokavalio saattaa lisätä sepelvaltimotaudin riskiä.

Helsingin yliopiston tutkimuksessa vertailtiin terveystietoista ja perinteistä ruokavaliota noudattaneita ryhmiä. Terveystietoisten ruokavalioon kuului runsaasti kasviksia, kalaa ja juureksia. Perinteistä ruokavaliota noudattavat söivät paljon esimerkiksi voita, perunaa ja makkaraa.

Pitkäaikaisen perinteisen ruokavalion todettiin olevan yhteydessä useisiin sepelvaltimotaudin riskitekijöihin kuten LDL-kolesterolin korkeaan tasoon.

Tutkimus alkoi jo vuonna 1980, jolloin tutkittavat olivat 3-18-vuotiaita. Tutkimukseen osallistui yli 1000 ihmistä, joiden ruokavaliotyypit pysyivät pääpiirteissään samanlaisina lapsuudesta aikuisuuteen.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat