Lapsen henki oli vaakalaudalla: Kun keskellä ei-mitään sijaitsevan lentokentän valot pettivät, riensivät paikalliset apuun

Katso kuva: Autot valaisivat kiitorataa lentokoneen laskeutumista varten Alaskassa lentokentän valojen sammuttua yllättäen 0:45
Katso kuva: Autot valaisivat kiitoradan pelastuslentokoneen laskeutumista varten Alaskassa, kun kentän valoja ei saatu syttymään.

Asiat olisivat voineet mennä pienessä alaskalaiskylässä pahasti päin prinkkalaa viime perjantaina, mutta kaikeksi onneksi paikalliset olivat tottuneet vetämään yhtä köyttä.

Igiugig on pieni, vain 70 asukkaan syrjäinen kylä Yhdysvaltain Alaskassa, jossa on totuttu auttamaan lähimmäisiä, sillä kaupunkiin ja lähimpään sairaalaan on matkaa peräti 450 kilometriä.

Yhteisöllisyydestä oli valtaisaa apua myös viime perjantaina, kun kylässä asuva lapsi kaipasi kiireellistä sairaalahoitoa. Koska maateitse apu ei olisi ehtinyt tarpeeksi nopeasti paikalle, hälytettiin tehtävälle lentokone.

Pelastuslentokone kohtasi kuitenkin ongelman yrittäessään laskeutua Igiugigin pienelle kentälle. Kiitoradan valot eivät nimittäin toimineet, eikä pilkkopimeässä ollut mitenkään mahdollista laskeutua turvallisesti.

Puoli kylää liikekannalle

Tavallisesti lentäjä voi kytkeä pienten ja syrjäisten kenttien valot päälle koneesta valmistautuessaan laskeutumaan, mutta tällä kertaa sekään ei onnistunut. Kiitoradan valoja ei saatu päälle myöskään manuaalisesti.

Lentokoneen oli kuitenkin pakko päästä laskeutumaan, jotta lapsi saataisiin asianmukaiseen hoitoon mahdollisimman nopeasti.

Siispä kyläläiset ajoivat kymmeniä autoja ja muita ajoneuvoja lentokentän laidalle ja valaisivat kiitoradan päästä päähän ajovaloillaan. Operaation onnistumisesta on kiittäminen henkilöä, joka soitti 32 puhelua ympäri kylää, jotta paikalle saatiin riittävästi ajoneuvoja.

Lentokone laskeutui turvallisesti ja lapsi ehti sairaalaan ajoissa. Lapsen tilan kerrotaan olleen vakava, mutta hän on jo päässyt kotiin.

Valot ovat taas toiminnassa

Viranomaisten mukaan lentokentän valot hajosivat ensimmäisen kerran helmikuussa, kun kiitoradan auraaja rikkoi ne vahingossa. Toukokuussa ne pettivät uudelleen sähkövian vuoksi. Niiden korjaus oli aloitettu jälleen viime viikolla, mutta työ oli perjantaina vielä kesken.

CNN kertoo, että eilen tiistaina valot saatiin jälleen toimintakuntoon.

Lue myös:

    Uusimmat