Lappeenrannan säilöönottoyksikön asukkaita nälkälakossa – johto ei usko vastarinnan jatkuvan pitkään: "Yksi asian äänekkäimmistä esilletuojista oli syömässä jo eilen"

Joutsenon säilöönottoyksikössä Lappeenrannassa on käynnissä noin kymmenen ihmisen nälkälakko. Heidän viestinsä on henkilökunnan mukaan se, että koronatilanteen vuoksi heidät pitäisi päästää pois, koska Suomen rajojen ulkopuolelle ei joka tapauksessa voi poistua.

Joutsenon säilöönottoyksikössä aloitti maanantaina nälkälakon kymmenen ihmistä. Yle kertoi asiasta tiistaina. Joutsenon vastaanottokeskuksen apulaisjohtaja Antti Jäppinen kertoo MTV Uutisille, että osa alkuperäisistä lakkoilijoista on jo lopettanut lakon, mutta sen jälkeen joukkoon on liittynyt lisää lakkoilijoita, joten määrä on pysynyt noin kymmenessä.

– He ovat viestineet henkilökunnalle, että ovat säilöönottopäätöstään vastaan ja he eivät pidä säilöönoton jatkamista perusteltuna tilanteessa, jossa on epävarmuutta siitä, miten poliisi voisi käytännössä panna täytäntöön maastapoistamisen, Jäppinen sanoo.

– Aiempien vastaavien tilanteiden perusteella uskoisin, että tilanne menee pian ohi. Yksi asian äänekkäimmistä esilletuojista oli syömässä jo eilen, Jäppinen sanoo.

"Ketään emme voi pakottaa syömään"

Jäppinen ei ota kantaa siihen, onko nälkälakkoilijoilla realistisia mahdollisuuksia päästä koronaepidemian aiheuttaman poikkeustilan aikana pois yksiköstä.

– Siitä vastaa poliisi, se ei ole ollenkaan meidän asiamme.

Joutsenon yksikön terveydenhoitaja tarkkailee nälkälakkolaisten vointia tiiviisti.

– Ketään emme voi pakottaa syömään, mutta seuraamme heidän vointiaan.

–  Pyrimme myös tukemaan ruokailua kaikin tavoin niiden henkilöiden kohdalla, jotka eivät haluaisi itse osallistua nälkälakkoon vaan kokevat muiden taholta painostusta osallistua. Tähän pyritään muun muassa järjestämällä ruokailu pienemmille alaosastoille kerrallaan.

Jäppinen kertoo, että yksikössä on 31 asukasta. Koronatapauksia ei toistaiseksi ole ollut.

– Toteutamme varotoimenpiteitä monin eri tavoin. Eristämme uudet asukkaat aluksi 14 vuorokaudeksi muista ja muun muassa ruokailussa vaihdamme ottimia usein, huolehdimme käsihygieniasta. Linjastolla ei ole monta ihmistä samaan aikaan, ja kaikki voivat halutessaan syödä omissa huoneissaan myös, Jäppinen kertoo.

Lue myös:

    Uusimmat