Lämpötila vaikuttaa painoon? Viileässä kyytiä kaloreille!

Oletko tullut ajatelleeksi, että kodin tai työpaikan huoneenlämmölläkin saattaa olla vaikutusta painoosi? Siedättämällä kehoa kylmään voi selvityksen mukaan polttaa kaloreita ja laihtua. Asiasta kirjoitti Livescience-verkkosivusto.

Säännöllinen altistuminen viileälle ilmalle saattaa auttaa pudottamaan painoa. Näin kertoo Trends in Endocrinology & Metabolism -julkaisussa keskiviikkona ilmestynyt hollantilainen selvitys.

Koska keho hytisee kylmässä ruumiinlämmön ylläpitämiseksi, se kuluttaa samalla energiaa – väitetysti viisi kertaa enemmän kuin levossa. Lisäksi niin sanottu ruskea rasva, joka kaloreiden varastoimisen sijaan polttaa kaloreita, aktivoituu kylmässä. Nuorilla ja keski-ikäisillä ihmisillä ruskean rasvan lämmöntuotannon osuuden koko energiankulutuksesta sanotaan olevan jopa 30 prosenttia.

Jo aikaisemmin japanilaisessa selvityksessä oli havaittu, että rasvan määrä ihmisten kehossa laski, kun he olivat viettäneet kuuden viikon ajan kaksi tuntia päivässä 17-asteisessa huoneessa.

Tutkijat arvelevat, että kyky kontrolloida elinympäristön lämpötilaa saattaa jopa olla osasyy liikalihavuuden yleistymiseen teollistuneissa maissa.

– Koska suurin osa ihmisistä viettää 90 prosenttia ajastaan sisätiloissa, sen terveysvaikutuksia kannattaa tutkia. Mitä, jos antaisimmekin kehojemme taas tehdä töitä ruumiinlämmön säätelemiseksi, Maastrichtin yliopiston tutkija Wouter van Marken Lichtenbelt esitti Livescience-verkkosivustolla.

Kylmään tottuu?

Selvityksessä havaittiin myös, että ihmiset tottuvat kylmään ajan myötä. Kun koehenkilöt olivat viettäneet kymmenen päivän ajan kuusi tuntia päivässä 15 Celsius-asteessa, heidän kehossaan oli enemmän ruskeaa rasvaa ja he tunsivat olonsa alhaisissa lämpötiloissa mukavammaksi ja hytisivät vähemmän.

15-asteinen huone olisi todennäköisesti liian kylmä useimmille ihmisille, mutta tutkijoiden mukaan on mahdollista, että noin 18 asteen huoneenlämpökin aktivoisi ruskeaa rasvaa.

Säännöllisen kylmälle altistumisen pitkäaikaiset vaikutukset ovat edelleen epäselviä, ja lisää tutkimusta tarvitaan. Näyttää kuitenkin siltä, että kehon siedättäminen kylmempään ilmaan voi auttaa polttamaan kaloreita. Tutkijat kehottavatkin paitsi harrastamaan liikuntaa, "lämpötilatreenaamaan" – se sekä edistää terveyttä että säästää ympäristöä.

Lähde: Livescience.com

Lue myös:

    Uusimmat