Mainos

Lama räjäytti Viron huumeongelman kasvuun

Viron talouslaman myötä huumeiden käyttö on lisääntynyt. Uutena suuntauksena on ollut se, että monet kuiville päässeet ovat menettäneet työpaikkansa ja palanneet paheensa pariin. Narkomaanien tukikeskuksissa kävi kesäkuukausina hyvin paljon puhtaiden neulojen vaihtajia.

Viron työttömyys on kasvanut nopeaa vauhtia, ja se on lyönyt leimansa myös huumeiden maailmaan. Narkomaanien tukikeskusten edustajien mukaan asiakkaiksi on tullut paljon sellaisia ihmisiä, jotka olivat jo päässeet irti huumeista ja joilla meni suhteellisen hyvin, mutta kun lama vei työpaikan, sortuminen uudestaan huumeisiin on ollut nopeaa.

Tilastot kertovat selvästi käytön lisääntymisen. Koillis-Viron Kohtla-Järven tukikeskuksessa kävi heinä-elokuussa narkomaaneja lähes kaksituhatta, eniten neljään vuoteen, vaikka kesäkuukausina kävijöiden määrä on yleensä vähentynyt ja jäänyt runsaaseen kolmeensataan.

Myös Tallinnan tukikeskuksessa kävijöiden määrä oli kesällä kasvanut.

Heinäkuussa heitä oli lähes 40 prosenttia viime vuoden heinäkuuta enemmän, ja joukossa oli päivittäin pari - kolme keskuksen työntekijöille uutta kasvoa.

Viisi vuotta sitten Virossa jaettiin puhtaita neuloja huumeiden käyttäjille puoli miljoonaa, viime vuonna jo viisi kertaa enemmän.

Tämän vuoden ensi puoliskolla neuloja on jaettu parisataa tuhatta enemmän kuin vastaavana aikana viime vuonna.

Puhtaiden neulojen ansiosta HI-viruksen leviämistä on saatu rajoitetuksi, mutta myös työttömyys, sosiaaliturvan heikkeneminen ja turvattomuuden tunne uhkaavat jälleen lisätä huumeriippuvuutta ja myös HIV:n leviämistä.

Huumeiden käyttö on pahinta Tallinnassa ja venäläisvaltaisessa Koillis-Virossa, jossa työttömyysluvut ovat maan korkeimpien joukossa.

Talouslama lisää työttömyyttä, ja työtön narkomaani turvautuu useimmiten varasteluun saadakseen aineensa, mikä taas lisää rikollisuutta.

Virossa on kaikkiaan noin 14 000 suonensisäistä huumeiden käyttäjää.

Tallinnassa heitä on enemmän kuin Latvian ja Liettuan pääkaupungeissa yhteensä. Virossa on myös erittäin korkea HIV-tartuntojen määrä, kuusi kertaa enemmän kuin esimerkiksi Liettuassa. Viro onkin suonensisäisten huumeidenkäyttäjien ja HIV-tartuntojen määrässä Euroopan ykkönen väkilukuun suhteutettuna.

Viron terveyskehitysinstituutti varoitti jo alkukesästä, että nykyinen vaikea talouskriisi saattaa vielä pahentaa huume - ja HIV-tilastoja, sillä huumeiden käyttö on selvästi yhteydessä maan sosiaalistaloudelliseen tilanteeseen.

Virossa on vuosien varrella löydetty kaikkiaan yli 7000 HIV-taruntaa, joista melkein kolmesataa on kehittynyt AIDS:ksi. HIV-tartunnat ovat viime aikoina levinneet eniten 25-29-vuotiaiden keskuudessa ja paikkakunnista Tallinnassa.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.