Suomalaisten rakastama salmiakki voi olla monin yllättävin tavoin epäterveellistä. Kuluttaja-lehti 2/14 kertoo, että salmiakki sisältää monia epäterveellisiä ainesosia, joiden liiallista nauttimista pitäisi välttää. .
Lakritsioireyhtymä
Salmiakissa käytettävä lakritsiuute sisältää glykyrritsiiniä, joka voi turvottaa, kohottaa verenpainetta ja aiheuttaa hypokalemiaa. Hypokalemia tarkoittaa veren alhaista kaliumpitoisuutta. Tautia kutsutaan myös lakritsioireyhtymäksi. Useimmissa tapauksissa tauti ei aiheuta muita oireita, kuin lieviä sydämen rytmihäiriöitä.
Kohonneesta verenpaineesta kärsivien olisikin hyvä välttää syömästä suuria määriä salmiakkia. Glykyrritsiinipitoisia tuotteita ei suositella myöskään raskaana oleville.
Salmiakissa on hurja määrä suolaa
Joissain salmiakkituotteissa on suolaa jopa yli neljä prosenttia. Salmiakkisäkillisessä on luultavasti aivan liikaa suolaa päivän suositussaantiin nähden, kun ottaa huomioon, että saamme suolaa riittävästi ja liikaakin jo päivän muista aterioista
Hampaasi kärsivät
Kuluttaja-lehden mukaan salmiakkia myydään Suomessa vähemmän kuin hedelmäkarkkeja, mutta toisaalta kaikkein eniten myydään pusseja, joissa on molempia nameja.
Salmiakki on epäterveellistä suun ja hammaskaluston terveydelle. Sokeri ei ole yksin syypää tähän, vaan ennemmin haittaa hampaille aiheuttaa karkkien jatkuva mässyttäminen. Yllättävää kyllä, kova karkki ei ole välttämättä sen haitallisempi hampaille kuin pehmeä. Olennaista hampaiden kannalta on, kuinka pitkään nami pysyy hampaiden välissä. Salmiakki on usein sitkeää, joten sitä jauhetaan suussa monta sekuntia.
