Kuluttaja: Salmiakin synkät vaikutukset – kärsitkö näistä oireista?

Suomalaisten rakastama salmiakki voi olla monin yllättävin tavoin epäterveellistä. Kuluttaja-lehti 2/14 kertoo, että salmiakki sisältää monia epäterveellisiä ainesosia, joiden liiallista nauttimista pitäisi välttää. .

Lakritsioireyhtymä

Salmiakissa käytettävä lakritsiuute sisältää glykyrritsiiniä, joka voi turvottaa, kohottaa verenpainetta ja aiheuttaa hypokalemiaa. Hypokalemia tarkoittaa veren alhaista kaliumpitoisuutta. Tautia kutsutaan myös lakritsioireyhtymäksi. Useimmissa tapauksissa tauti ei aiheuta muita oireita, kuin lieviä sydämen rytmihäiriöitä.

Kohonneesta verenpaineesta kärsivien olisikin hyvä välttää syömästä suuria määriä salmiakkia. Glykyrritsiinipitoisia tuotteita ei suositella myöskään raskaana oleville.

Salmiakissa on hurja määrä suolaa

Joissain salmiakkituotteissa on suolaa jopa yli neljä prosenttia. Salmiakkisäkillisessä on luultavasti aivan liikaa suolaa päivän suositussaantiin nähden, kun ottaa huomioon, että saamme suolaa riittävästi ja liikaakin jo päivän muista aterioista

Hampaasi kärsivät

Kuluttaja-lehden mukaan salmiakkia myydään Suomessa vähemmän kuin hedelmäkarkkeja, mutta toisaalta kaikkein eniten myydään pusseja, joissa on molempia nameja.

Salmiakki on epäterveellistä suun ja hammaskaluston terveydelle. Sokeri ei ole yksin syypää tähän, vaan ennemmin haittaa hampaille aiheuttaa karkkien jatkuva mässyttäminen. Yllättävää kyllä, kova karkki ei ole välttämättä sen haitallisempi hampaille kuin pehmeä. Olennaista hampaiden kannalta on, kuinka pitkään nami pysyy hampaiden välissä. Salmiakki on usein sitkeää, joten sitä jauhetaan suussa monta sekuntia.

Paras aika syödä salmiakkia

Salmiakki ei kuitenkaan ole vaarallista, jos sitä osaa nautiskella kohtuudella. Paras aika salmiakkihetkelle olisi juuri aterian jälkeen, jotta hampaat eivät altistuisi niin monelle happohyökkäykselle päivän aikana. Pahin tapa syödä nameja on imeskellä niitä pitkin päivää, sillä silloin sylki ei pääse missään kohtaa kunnolla tasapainottamaan suun bakteeritasapainoa.

Suomalaiset syövät liikaa sokeria

Uusimpien ravintosuositusten mukaan korkeintaan kymmenen prosenttia päivän kokonaisenergiansaannista saisi tulla sokereista. Mikä tahansa karkkipussi sisältää helposti ainakin nelinkertaisen määrän sokeria. Olisi hyvä rajoittaa namien syömistä siten, että sokerimäärä ei olisi aivan tolkuton. Muutama namia lounaan tai päivällisen jälkeen on aivan sopiva maksimiannos karkkeja päivän aikana.

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat