Lakun syönti odotusaikana voi heikentää lapsen päättelykykyä

Runsas lakritsinsyönti odotusaikana voi tuoreen tutkimuksen mukaan olla haitallista sikiölle. Yli sata grammaa puhdasta lakritsia viikoittain syöneiden syöneiden äitien lapset menestyivät kahdeksanvuotiaana ikätovereitaan heikommin päättelykykyä vaativissa tehtävissä. Heillä oli myös enemmän ADHD-tyyppisiä keskittymis- ja käytöshäiriöitä.

- Vaikka erot olivat tilastollisesti merkitseviä, yksilötasolla ne olivat kuitenkin hyvin pieniä, rauhoittelee tutkimusta johtanut professori Katri Räikkönen Helsingin yliopiston psykologian laitokselta.

Lakun haitalliseksi ainesosaksi epäillään sen luontaista ainesosaa glykyrritsiiniä. Sitä on sadassa grammassa puhdasta lakritsia noin 500 milligrammaa.

Aiemmissa tutkimuksissa on havaittu tämän aineen heikentävän istukan kykyä estää stressihormonien siirtyminen äidin elimistöstä sikiöön. Stressihormonit saattavat suurina pitoisuuksina vaikuttaa haitallisesti sikiön aivojen kehittymiseen.

Samaa haitallista ainetta myös monissa muissa tuotteissa

Jo aiemmin oli havaittu, että runsaasti lakua syöneiden äitien raskauden kesto jäi muutamia päiviä lyhyemmäksi kuin verrokkien. Tutkimuksessa mukana olevien lasten kehitystä on seurattu sittemmin noin kymmenen vuoden ajan.

Kahdeksan vuoden iässä tehdyissä testeissä arvioitiin lasten kielellistä päättelyä, muistia ja avaruudellista hahmotuskykyä sekä heidän keskittymiskykyään ja käyttäytymistään.

- Glykyrritsiiniä on myös monissa muissa tuotteissa, joten sen mahdollisten sikiövaikutusten tutkiminen on tärkeää, korostaa Räikkönen.

Räikkösen mukaan tutkimustulokset ovat vasta alustavia.

- Mutta jo näiden tulosten perusteella voin sanoa, että odottavien äitien ei kannattaisi syödä kovin paljon lakritsia. Eihän se ole mikään tärkeä ravintoaine muutenkaan, Räikkönen toteaa.

Tutkimukseen osallistui 1049 äitiä, jotka synnyttivät vuonna 1998 terveen lapsen Helsingissä Kätilöopistolla. Tutkimus on julkaistu American Journal of Epidemiology-tiedelehdessä.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat