Lakko alkaa heti vuoden vaihtuessa – Paperiliiton Vanhala neuvotteluista UPM:n kanssa: "Molemmilla on puhelinnumerot tiedossa"

Paperiliiton lakko alkaa huomenna heti puolenyön jälkeen kaikilla UPM:n tuotantolaitoksilla paitsi sahoilla ja vaneritehtailla. Lakon on määrä jatkua 22. tammikuuta asti, elleivät osapuolet pääse sopuun uusista työehdoista ennen sitä.

UPM on halunnut solmia erilliset työehtosopimukset viidelle liiketoiminta-alueelleen, joilla Paperiliitto on sopimuskumppanina. Paperiliitto taas on pitänyt lähtökohtana yrityskohtaista työehtosopimusta.

Paperiliiton puheenjohtaja Petri Vanhala sanoo MTV Uutisille, että paperiliiton hallitus kokoontuu ylimääräiseen kokoukseen ensi viikolla.

– Nyt pitää laittaa kaikki paukut siihen, että sopimus saadaan aikaiseksi. Mehän olemme tehneet UPM:lle esityksiä, joita he ovat hylänneet. Paperiliiton hallitus on ensi viikolla kutsuttu ylimääräiseen kokoukseen 5. tammikuuta ja siellä tietenkin tehdään uusia päätöksiä siitä, miten mennään eteenpäin, sanoo Vanhala.

UPM:n työmarkkinajohtajan Jyrki Holménin mukaan ei kuulu tapoihin, että annetaan esitys ennen varsinaisia neuvotteluja.

– Paperiliitto lähetti meille ilman neuvotteluja 3 päivää ennen lakon alkua sähköpostitse konsernille käytännössä nykyisen työehtosopimuksen esityksenään.

Miten tästä voidaan päästä eteenpäin?

– Neuvottelemalla. Toivotaan, että päästään neuvottelupöytiin mahdollisimman pian mehän saatiin liiketoimintakohtaiset sopimukset neuvoteltua ja sovittua meidän saha- ja vaneriliiketoimintoihin teollisuusliiton kanssa ja uskomme että pystymme myös vastaavaan paperiliiton kanssa.

Lakko voi myös jatkua

Mahdollista on myös, että paperiliiton hallitus päättää jatkaa lakkoa 22. tammikuuta jälkeenkin. Senkin takia hallitus kokoontuu ensi viikolla koska lakkovaroitus pitää antaa viimeistään 14 päivää ennen suunnitellun lakon alkamista työnantajalle ja valtakunnansovittelijalle. 

Paperiliitto on jo päässyt sopuun työehtosopimuksesta yli 30 yhtiön kanssa, muun muassa Stora Enson ja Metsä Groupin kanssa.  

– Meillä on nyt jäänyt käteen tämä yksi yhtiö johon sopimusta ei olla saatu. Sinänsä tilanne on hyvä, mutta sitten tilanne on kuitenkin huono, koska UPM on iso yhtiö ja halutaan sopimus sen kanssa. Mikään helppo kierros tämä ei ole ollut ja viimeinen neuvottelu ei tule olemaan helppo. Uskon että tässä molemmin puolin löytyy sellaista paperia, että saadaan nimet laitettua niihin, sanoo Vanhala.

– Meidän liiketoimintamme ovat tälläkin viikolla lähettäneet neuvottelukutsuja ja toivomme, että paperiliitto pian tulee neuvottelupöytään, toteaa Holmén.

– Molemmilla on puhelinnumerot tiedossa eli soitellaan ja viestitellään kun tarvetta on, kuittaa Vanhala.



Lue myös:

    Uusimmat