Mainos

Lakivaliokunta tukee hedelmöityshoidon rajoittamista

Yksinäisten naisten ja lesboparien hedelmöityshoidoista on tulossa rikos. Eduskunnan lakivaliokunta hyväksyi hoidon rajoittamisen tänään, eduskunnassa lakiesityksen käsittely alkaa torstaina.

Eduskunnan lakivaliokunta on vahvistanut kielteisen kantansa yksinäisten naisten ja lesboparien hedelmöityshoitoon.

Valiokunta on lyönyt lukkoon oman kantansa hallituksen lakiesityksen pykäliin. Valiokunnan esitys on pohjana, kun eduskunnan täysistunto päättää lopullisesti asiasta.

Lakivaliokunta äänesti eniten kiistaa herättäneen kohdan pois hallituksen ehdottamasta lakiesityksestä luvuin 11-6. Sama todettiin valiokunnan enemmistön kannaksi jo vajaat kaksi viikkoa sitten, mutta silloin mielipiteet jakautuivat hieman tasaisemmin.

Yksinäisille naisille ja lesbopareille kielteistä kantaa puolsivat keskustan, kokoomuksen, kristillisdemokraattien edustajat valiokunnassa, alkiolainen Sulo Aittoniemi sekä SDP:n valiokuntaedustajista Tero Rönni ja vasemmistoliiton edustajista Veijo Puhjo.

Jos valiokunnan kanta tulee myös eduskunnan päätökseksi, hedelmöityshoitoa voivat saada vain miehen ja naisen muodostamat avio- ja avoparit.

Lakiesityksen täysistuntokäsittely alkaa torstaina ja siitä äänestetään näillä näkymin perjantaina. Asia kuuluu ns. omantunnonkysymyksiin, joissa ryhmäpäätökset eivät sanele kansanedustajien äänestyskäyttäytymistä.

Keskustelua herättänee myös se, että hedelmöityshoidon antaminen yksinäisille naisille ja lesbopareille tulee saman tien rikolliseksi, jos se mahdollisuus jätetään pois laista. Rangaistukseksi on tiettävästi kaavailtu sakkoja tai enintään vuosi vankeutta.

Käytännössä hoitoa jo rajoitettu

Väestöliitto lopetti lesbopariskuntien ja yksinäisten naisten hedelmöityshoidon lähes kolme vuotta sitten. Yhtenä syynä tähän oli uusi isyyslaki, jonka mukaan luovuttajamiehet eivät selviä vain luovuttamalla spermaa, vaan he saattavat joutua myöhemmin ottamaan hoidettavakseen myös isyyden tuomat velvollisuudet, kuten muun muassa elatusmaksut. Tällä hetkellä naisparit ovat saaneet hedelmöityshoitoja yksityisillä klinikoilla.

Toinen syy viime kesästä asti on ollut valmisteltava lakimuutos. Jos laki muuttuu niin, että hedelmöityshoidot yksinäisille naisille ja lesbopareille kriminalisoidaan, on asia ainakin lapsettomuusklinikoiden kannalta hyvin yksiselitteinen: Hedelmöityshoitoa lesbopareille ja yksinäisille naisille ei edes harkita. Jos hedelmöityshoito yksinäisille naisille ja lesbopareille kriminalisoidaan, saattaa siitä seurata se, että osa hoitoa haluavista lähtee ulkomaille. Lähimmät osoitteet ovat Venäjä ja Viro.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.