Lajittele joulun jätteet oikein

Jouluna syntyy usein jätteitä, joiden oikea käsittely askarruttaa.

Tässä muutamia ohjeita, joita noudattamalla joulutunnelma säilyy myös jätelaitoksilla.

- Kinkun paistorasvaa ei saa kaataa viemäriin tai vessanpönttöön, koska se voi aiheuttaa tukkeumia putkistossa. Sen sijaan jähmettyneen rasvan voi viedä biojäteastiaan tai nestemäisen rasvan voi laittaa tiiviiseen astiaan pakattuna myös sekajätteen joukkoon.

- Lahjapaperit kuuluvat puolestaan energiajätekeräykseen tai sekajätteeseen. Lahjapaperit eivät kelpaa keräyspaperin tai keräyskartongin joukkoon, koska ne ovat voimakkaasti päällystettyjä ja sisältävät paljon painovärejä, tarroja sekä teippejä.

- Uudenvuodentinat sisältävät runsaasti lyijyä, minkä vuoksi ne ovat ongelmajätettä. Tinat voi käyttää uudelleen seuraavana uutena vuotena tai viedä ne esimerkiksi YTV:n ongelmajätekontteihin, joita on pääkaupunkiseudulla noin 80. Kontit sijaitsevat huoltoasemien tai kauppojen yhteydessä ja ovat käytettävissä liikkeen aukioloaikana.

Jätteiden oikean lajittelun lisäksi on tärkeää pohtia, miten jouluna voi vähentää syntyvän jätteen määrää.

Aina ei tarvitse hankkia muovisia kertakäyttökynttilöitä, vaan esimerkiksi haudalle voi viedä kestävän lyhdyn, johon voi aina tarvittaessa laittaa uuden kynttilän.

Myös lahjavalinnoilla ja pakkaamisella voi oleellisesti vaikuttaa jouluna syntyvän jätteen määrään.

Lisää vinkkejä vähäjätteisiin joulunviettotapoihin ja lahjoihin löytyy YTV:n verkkosivuilta

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat