Laivalla ollut mies kuoli koronavirukseen – alus on seilannut lähes viikon Kalifornian edustalla, hytteihin eristetyille 3500 matkustajalle sudokuja virikkeeksi

Matkustaja kertoo karanteenista laivalla 4:40
Grand Princess -laivan matkustaja kertoo videolla pilalle menneestä hääpäiväristeilystä laivalla, jolla on todettu parikymmentä koronatartuntaa.

Risteilyalus Grand Princessin on tarkoitus rantautua Kalifornian Oaklandiin maanantain aikana.

Aluksella on ollut jumissa noin 3500 henkilöä viime viikosta asti sen jälkeen, kun laivalla todettiin koronavirustartuntoja. Positiivisen testituloksen on antanut ainakin 21 henkilöä.

Alus on seilannut Kalifornian rannikolla viime keskiviikosta asti. Syynä on aiemmin laivalla matkustajana ollut mies, joka laivasta poistuttuaan menehtyi koronaviruksen aiheuttamaan tautiin. 71-vuotias mies oli ensimmäinen koronavirukseen kuollut ihminen Kaliforniassa.

Sudokua virikkeeksi hyttehin

Laivalla edelleen olevat matkustajat ovat joutuneet pysymään hyteissään koronatapauksen tultua ilmi. Heille on toimitettu ristisana- ja sudokutehtäviä virikkeeksi.

Yksi matkustajista kertoo CNN:n mukaan, että kuuli laivan koronatilanteesta televisiosta.

– Luulin, että matkustajille kerrottaisiin tilanteesta ensimmäisenä. Soitin välittömästi laivan palvelunumeroon ja sanoin, että kapteenin täytyy kertoa tilanteesta kaiuttimen kautta, Debbi Loftus sanoo.

– Se, että meille ei kerrottu ensimmäisenä, suututti ja vihastutti.

Karanteeni odottaa

Laivan kapteenin John Harry Smithin mukaan tarkkaa rantautumiskellonaikaa ei ole päätetty, vaan miehistö on jatkuvasti yhteydessä viranomaisiin. Laivan purkaminen tulee joka tapauksessa olemaan päiviä kestävä prosessi.

Päästyään laivasta matkustajat tarkastetaan Yhdysvaltojen terveysviranomaisten toimesta. Kaikkia matkustajia odottaa kahden viikon karanteeni.

Karanteeniin joutuville tuhansille matkustajalle on varattu erilaisia tukikohtia, joihin heidät kuljetetaan suoraan satamasta. Kalifornialaiset kuljetetaan osavaltiossa sijaitseviin sotilastukikohtiin, muiden osavaltioiden asukkaat puolestaan Teksasiin tai Georgian osavaltioon.

Trump toista mieltä

Reilu 1100-päinen miehistö jää CNN:n mukaan laivaan Oaklandin satamaan. 21 koronatartunnasta 19 on todettu miehistön jäsenillä, Yhdysvaltojen varapresidentti Mike Pence on kertonut.

Presidentti Donald Trump on ilmaissut kannakseen sen, että haluaisi ihmisten mieluummin jäävän laivalle karanteeniin kuin tulevan maihin.

– Jos saisin itse päättää, kallistuisin sen kannalle, että kaikki jätettäisi laivalle joksikin aikaa ja se olisi heidän tukikohtansa. Nyt kun he (matkustajat) tuodaan maihin, (koronavirukseen sairastuneiden) määrä meillä tulee nousemaan, Trump kommentoi.

Lue myös:

    Uusimmat