"Lainsäädäntö estää ja kantakin on jo pienentymässä" - BirdLifen mielestä valkoposkihanhien määrää ei tarvitse rajoittaa

MTV Uutisten teettämän kyselyn mukaan puolet suomalaisista on sitä mieltä, että valkoposkihanhien suojelusta pitäisi luopua niin, että kantaa saadaan pienennettyä. Kyselyssä miehistä asiasta täysin samaa mieltä oli 57 prosenttia ja naisista 48 prosenttia.

Lintujärjestö BirdLifen mielestä valkoposkihanhikannan rajoittaminen ei ole tarpeen.

– Kantaa ei voi lainsäädännöllisistä syistä rajoittaa. Se ei kuulu meillä riistalajeihin eikä sitä siihen voida liittää, koska se kuuluu EU:n lintudirektiivin ykkösliitteeseen. Eikä välttämättä ole mitään syytäkään kantaa rajoittaa. Valkoposkihanhikanta on meillä ollut jo viime vuonna pikkuisen kääntymässä alaspäin, huomauttaa BirdLife Suomen tiedottaja Jan Södersved.

Muutoksia suojeluun pitäisi tehdä EU-tasolla

Suojelun purkaminen vaatisi EU-tason muutoksia.

– Lintudirektiiviä pitäisi lähteä EU-tasolla muuttamaan. Siihen ei ole ollut kenelläkään halukkuutta. Se olisi ilmeisesti varsin iso prosessi, uskoo Södersved.

Suomessa ja muissa EU-maissa on kuitenkin mahdollista hakea poikkeuslupaa lintujen häätämiseen.

– Paikoin lupia on myönnettykin, mutta kriteerit ovat tiukat. Linnuista pitää olla huomattavaa terveydellistä tai taloudellista haittaa, jotta lupia myönnetään. Luvat rauhoitettujen lajien häiritsemiseen haetaan Varsinais-Suomen ELY-keskuksesta. On hyvä muistaa, ettei kuka tahansa saa ilman lupaa lähteä hanhia häätämään tai hätistelemään, muistuttaa Södersved.

"Ongelma koskee vain joitakin puistoja"

Valkoposkihanhiin suhtautuminen on kyselyn mukaan kielteisintä Etelä-Suomen ja Länsi-Suomen läänissä.

– Pääkaupunkiseudulla, jossa haittoja on pidetty suurina, tämä koskee vain joitakin puistoja. Helsingissä on puistoja, joissa ongelmaa ei ole lainkaan. Pitämällä esimerkiksi osa puistosta korkeammalla heinällä, pitäisi hanhet loitolla, koska ne hakeutuvat lyhyille leikatuille nurmille. Myöhemmin kesällä ne siirtyvät pelloille ja silloin nämä puistot ja nurmikot ovat taas täysin ihmisten käytössä.

Södersved muistuttaa myös, että monet ihmiset pitävät valkoposkihanhista.

– Matkailijat ovat ihastuneita siihen, että hanhia on keskellä kaupunkia. Se on eksoottinen ilmiö, jota tullaan tänne katsomaan.


Lue myös:

    Uusimmat