Mainos

Ikävä haitta: Puistoissa viihtyvät valkoposkihanhet kakkaavat joka puolelle – lintu käy tarpeilla kahden minuutin välein

15:04

Valkoposkihanhien määrä on Suomessa lisääntynyt ja linnut ovat tuoneet tullessaan erityisesti kaupunkilaisille päänvaivaa.

Huomenta Suomen vieras, Suomen ympäristökeskus SYKE:n vanhempi tutkija Markku Mikkola-Roos kertoo, että Suomen valkoposkihanhikanta on nyt syksyisin noin 30 000 yksilöä sekä vuosittain 500 pesivää paria. Kannan kasvuun on useita syitä, joista yksi on se, että elinolosuhteet Itämerellä ovat hanhelle suotuisat.

– Jokainen pari saa yhden poikasen enemmän kuin arktisilla alueilla, Mikkola-Roos selventää.

Valkoposkihanhi on lintu, joka viihtyy arktisilla alueilla. Vuosittain edelleen noin miljoona hanhea menee Jäämeren alueelle pesimään. Matkalla pesimäpaikalle ne levähtävät nykyisin myös Suomen puolella, jolloin maan itä- ja kaakkoisosat täyttyvät valkoposkihanhista.

Lintu kakkaa kahden minuutin välein

Valkoposkihanhista ei Suomessa vielä toistaiseksi ole suurta haittaa, sillä niiden ei tiedetä levittävän tauteja tai aiheuttavan ainakaan vielä suuria tuhoja viljelykselle.

Tutkijan mukaan tällä hetkellä Suomessa suurin haitta eläimestä liittyykin lähinnä kaupukiviihtyvyyteen, sillä valkoposkihanhi ulostaa noin kahden minuutin välein.

– Lintu syö ruohoa ja koska sillä ei ole pötsiä kuten lehmällä, se tulee suoraan läpi. Lintu syö koko ajan ja ulostettakin tulee koko ajan.

Valkoposkihanhien tuoma haitta myös näkyy kesäisin, kun ihmiset innostuvat rannalle ja piknikille.

– Itsekin olen kerännyt neljän metrin alueelta toistasataa pökälettä, ei siihen kukaan viitsi vilttiä laittaa.

Rauhoitettua valkoposkihanhea ei voi metsästää

Valkoposkihanhen metsästäminen lintukannan rajoittamiseksi ei ainakaan tällä hetkellä ole mahdollista, sillä lintu on rauhoitettu.

– Kanta kestäisi metsästyksen sekä Suomessa että Euroopassa, vanhempi tutkija arvioi.

Mikkola-Roosin mukaan metsästys ei kuitenkaan ole mahdollista lintudirektiivin vuoksi. Metsästyksestä ei voida päättää kansallisesti, vaan tästä on oltava yhteisymmärrys Euroopan unionissa, tutkija selventää.

– Aiheesta on keskusteltu ja tästä ollaan erimielisiä, osa tahtoisi avata direktiivin ja osa ei avaisi.

Hän muistuttaa, että Suomen haitat linnuista ovat vielä pieniä.

– Pohjanmeren rannikolla lintukanta on jo niin suuri, että valkoposkihanhet haittaavat jopa lentoturvallisuutta ja viljelystä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.