Laine hämmästytti Leijona-legendaa jo 14-vuotiaana – "Ei voi olla totta"

Tappara-hyökkääjä Patrik Laine oli poikkeuksellinen jo juniorina. Vaikean pelaajan maineesta kärsineestä huippulupauksesta on kuoriutunut todellinen joukkuepelaaja, joka ei pelkää ottaa ohjaksia käsiinsä.

Ensi viikon maanantaina 18 vuotta täyttävä suomalaislupaus on noussut tällä kaudella kaikkien kiekkoa seuraavien tietoisuuteen. Nuorten maailmanmestaruuden voittaneen pelaajan otteet ovat vain terästäytyneet kevään edetessä.

Laine johtaa SM-liigan pudotuspelien maalipörssiä kahdeksalla osumallaan. Välieräsarjassa Kärppiä vastaan Laine täräytti komeat kuusi maalia.

Tappara-hyökkääjä säväytti laukauksellaan jo junioreissa. Leijona-legenda Mika Nieminen valmensi Lainetta tämän pelatessa Tapparan C-nuorissa 14-vuotiaana.

– Se oli jo silloin ihan liigatason laukaus. Häneltä tuli muutamia sellaisia laukauksia, jolloin ajattelin ettei voi olla totta, Nieminen päivittelee MTV Sportille.

HIFK-vahti Ville Husso ei pelkää Patrik Laineen laukausta 3:37

– Nyt laukaus on vielä parantunut, varsinkin poikittaisasennosta laukominen.

Niemisen mukaan Laine on tehnyt oma-aloitteisesti töitä laukauksensa eteen. Lisäksi nuorukainen janoaa vastuuta ja uskaltaa tehdä ratkaisuja.

– Jonkinlainen osa vedosta on lahjakkuutta, mutta sitä pitää jalostaa. Hän haluaa ampua ja tehdä maaleja. Se on poikkeuksellista. Ei ole sattumaa, että hän tekee ratkaisumaaleja.

Jääkiekkoliiton aluekoordinaattorina työskentelevä Olli Savikko seurasi Lainetta valmentajan ominaisuudessa pelaajan ollessa 9-10-vuotias.

– Patrik oli jo E-juniorina poikkeuksellinen. Hänellä oli hirveä vimma voittaa pelejä ja tehdä maaleja. Laukaus oli hyvä. Isokokoisena hän pärjäsi hyvin luisteluvoimassa. Hän oli aktiivinen harjoittelija ja mukana kaikissa harjoituksissa, Savikko muistelee.

– Paljon olen junioreita nähnyt, mutta Pate on jäänyt kyllä mieleen. Hän oli valmennettava pelaaja. Hänessä näki halun oppia uutta ja motivaation harjoitteluun, Savikko sanoo.

Henkistä kasvua

Laine on ollut aiemmin esillä haastavan luonteensa vuoksi. Nyt tilanne on tyystin toisenlainen ja Tapparan päävalmentaja Jussi Tapola kehunut Laineen asennetta ja sitoutumista.

Niemisen mukaan Laineen kova voitontahto saattoi junioreissa joskus räiskyä yli.

– Hän oli niin hyvä ja muut eivät olleet samalla tasolla. Välillä tuli kiukuttelua ja turhautumista. Joskus oli pientä probleemaa, muttei mitään hälyttävää. Huippupelaajia katsotaan aina vähän tiukemmin, kun miettii noita episodeja hänenkin kohdallaan, Nieminen arvioi.

– Hän ei kyllä ollut junnuissakaan vain yhden suunnan pelaaja. Silloin kun hän halusi pelata, niin hän oli pitelemätön ja pelasi esimerkiksi alivoimalla, Nieminen kehuu Laineen puolustusasennetta ja takakarvausta.

Laine on ollut kovassa mediarumbassa pitkin kautta. Kiinnostus on vain lisääntynyt hyvien otteiden ja lähestyvän NHL-varaustilaisuuden myötä. Laine on tähän mennessä kestänyt julkisuuden paineen hienosti ja on ollut lausunnoissaan piristävä poikkeus perinteisen kiekkojargonin sijaan.

– Toivottavasti hän pysyy tuollaisena. Julkisuuden kirot ovat kovat. Jos hänet varataan esimerkiksi Torontoon, niin tämä on vain pintaraapaisua siihen mitä siellä on luvassa. Media ja julkisuus on vain kestettävä, Nieminen toteaa.

Tappara ja Laine kohtaavat SM-liigan finaaleissa HIFK:n. Sarja käynnistyy perjantaina Helsingissä.

Lue myös:

    Uusimmat