Laillisuusvalvoja jyrähtää: Sairaalassa iäkkäitä potilaita, jotka eivät pääse ulos kuukausiin

Apulaisoikeusasiamies ei pidä hyväksyttävänä, että sairaalan osastolla voi olla kuukausia iäkkäitä potilaita, jotka eivät pääse ulkoilemaan.

MTV Uutiset tutustui oikeusasiamiehen yllätystarkastukseen Helsingin Laakson sairaalaan. 

Oikeusasiamiehen laillisuusvalvontakäytännössä on katsottu, että ulkoilu kuuluu olennaisena osana hyvään hoitoon ja tämä tulisi mahdollistaa kaikille potilaille, jos heidän terveydentilansa sen sallivat.

Apulaisoikeusasiamies ei pidä hyväksyttävänä, että sairaalan osastolla voi olla kuukausia iäkkäitä potilaita, jotka eivät voi ulkoilla tarvettaan vastaavasti. 

Apulaisoikeusasiamies ei myöskään pidä tarkastuksen jälkeen annettua selvitystä ulkoilun mahdollistamisesta riittävänä. Laillisuusvalvoja toteaa, että pitkäaikaisten potilaiden osalta tulee seurata, miten potilaan mahdollisuus ulkoilla toteutuu.

Laakson sairaala on kaupungin suurin sairaala, jossa on eniten hoitojaksoja. Tarkastus tehtiin maaliskuussa 2023. Tarkastuksen päätös julkaistiin viime viikolla. 

Sosiaali- ja terveyssektorin aiheisiin erikoistunut toimittaja Joonas Lepistö avaa yhteiskunnan ajankohtaisia teemoja. Asiantuntijoiden ja kansalaisten kokemusten kautta Lepistö kertoo, missä tilassa Suomen sosiaali- ja terveyspalvelut ovat. Miten sote pelastetaan? Juttuvinkit joonas.lepisto(@)mtv.fi.

Lue myös:

    Uusimmat