Mainos

Lahjusmatkoista syytetyn puolustus: Kyse oli normaalista yhteydenpidosta

Matkasotkuista syytetty Espoo-johto kiistää syyllistyneensä rikoksiin. Espoon käräjäoikeudessa alkoi tänään kaupungin teknisen johtajan Olavi Loukon virkamatkoihin liittyvän kokonaisuuden puinti.

Ensimmäisenä varsinaisena käsittelypäivänä kuultiin entisen kaupunginjohtajan Marketta Kokkosen ja Olavi Loukon avustajien lyhyet vastaukset syytteisiin.

- Tilaisuuksissa on ollut kyse virkatehtäviin kuuluvasta yhteydenpidosta. Matkat ovat olleet perusteltuja virkamatkoja, joihin Louko on hakenut ja saanut virkamääräyksen esimieheltään, perusteli Loukon asianajaja Jussi Savonen oikeudessa.

- Kaikki virkamatkapäätökset, mitkä Kokkonen on tehnyt, ovat perustuneet asianmukaisiin virkamatkaesityksiin. Kyse ei ole tahallisesta tai huolimattomuudesta johtuvasta rikoksesta, kiisti puolestaan Kokkosen asianajaja Eino Patoila.

Kokkonen ja Louko olivat molemmat harvasanaisia median edessä. He tyytyivät ainoastaan kiistämään tehneensä mitään väärää.

Syyttäjä: Matkat eivät normaalia vieraanvaraisuutta

Jutussa vedetään rajoja sille, miten paljon kestitystä johtava virkamies voi hyväksyä. Missä kulkee normaalin vieraanvaraisuuden raja?

- Kyse ei ole siitä, että väitetään asioiden vaikuttaneen virkamiehen päätöksiin vaan siitä, miltä asia näyttää ulospäin. Ovatko olosuhteet olleet asianmukaiset virkatehtävien hoitamiseen? kysyi kihlakunnansyyttäjä Jukka Haavisto oikeudessa.

Olavi Louko teki vuosina 2004-2008 useita Lapin-matkoja rakennusliikkeiden ja rakennusalan etujärjestöjen kustannuksella.

Lisäksi hän otti osaa läheisten yhteistyötahojen järjestämiin ulkomaanmatkoihin kaupungin kustannuksella. Myös Olavi Loukon vaimo osallistui matkoille ja niillä tapahtuneeseen kestitykseen. Loukoa syytetään lahjusrikkomuksesta ja virkavelvollisuuden rikkomisesta.

"Tasapuolisuuteen täytyy voida luottaa"

Eläkkeelle viime vuonna jäänyttä pitkäaikaista kaupunginjohtajaa Marketta Kokkosta syytetään tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta. Syyttäjän mukaan hän löi laimin alaisensa valvontavelvollisuuden eikä puuttunut Loukon rikkeisiin. Kyse on syyttäjän mukaan lähinnä huolimattomuudesta.

Syyttäjä vaatii molemmille sakkoja.

- Teot ovat olleet omiaan heikentämään luottamusta viranomaistoiminnan tasapuolisuuteen. Esimiehen velvollisuus on valvoa, mitä alaiset tekevät, Haavisto perusteli syytteitä.

Jutun käsittely päättyy maaliskuun alussa. Olavi Louko jatkaa yhä virassaan rikossyytteistä huolimatta. Marketta Kokkonen jäi kaupunginjohtajan virasta eläkkeelle viime vuonna.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.