Lähiopetus alkaa taas 14. toukokuuta – Marin: Opetukseen palataan porrastetusti ja hallitusti

Koulut aukeavat porrastetusti 14. toukokuuta alkaen 0:47
Koulut aukeavat porrastetusti 14. toukokuuta alkaen.

Varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen rajoituksia poistetaan 13. toukokuuta jälkeen, kertoo pääministeri Sanna Marin (sd). Opetukseen palataan Marinin mukaan porrastetusti ja hallitusti.

Opetusta voidaan Sanna Marinin mukaan järjestää vuoroissa ja kouluissa voidaan käyttää muitakin tiloja kuin luokkahuoneita, jotta opetusryhmiä voidaan pitää erillään.

Opetusministeri Li Anderssonin (vas.) mukaan Suomessa on onnistuttu koronavirusepidemian hillitsemisessä eikä välttämätöntä perustetta opetuksen rajoittamiselle ole 13. toukokuuta jälkeen. 

–  Lasten perusoikeuksia ei pidä rajoittaa enemmän kuin on pakko, Andersson sanoi hallituksen tiedotustilaisuudessa.

Normaalit poissaolosäännöt pätevät

Anderssonin mukaan normaaliolojen läsnä- ja poissaolosäännöt pätevät kouluissa etäopetuksen päätyttyä.

Hänen mukaansa oppilaita on etäopetuksen uudelleenalkamisen jälkeen samassa tilassa normaalia vähemmän. Ruokailu järjestetään oman ryhmän kanssa. Henkilöstö toimii saman lapsiryhmän kanssa, eikä henkilöstö siirry yksiköstä toiseen.

Anderssonin mukaan kevätjuhlia ei tänä vuonna koronavirusepidemian takia järjestetä.

Andersson arvioi, että oppimisen tuen tarve kasvaa kouluissa syksyllä.

–  Toukokuun lisätalousarviossa päätetään toimista, joiden avulla pyritään varmistamaan etäopetusjakson jälkeinen tuki, Andersson sanoi.

OAJ vastustanut lähiopetukseen palaamista

Lähiopetus keskeytettiin Suomen kouluissa 18. maaliskuuta alkaen. Peruskoulun kolmen ensimmäisen luokka-asteen oppilaat ovat tämän jälkeenkin voineet käydä kouluissa, mutta Opetushallituksen mukaan enintään kymmenesosa pikkukoululaisista osallistui maaliskuun lopulla lähiopetukseen.

Muun muassa Opettajien ammattijärjestö OAJ on vastustanut lähiopetukseen palaamista ennen muuta terveyssyihin vedoten. Lähiopetukseen palaamista ei ole pidetty myöskään pedagogisesti hyvänä ratkaisuna, vaan opetuksen on katsottu onnistuvan toistaiseksi paremmin etäopetuksena.

Lue myös:

    Uusimmat