Mainos

Lähi-Idän rauhanprosessi jatkuu Washingtonissa

Presidentti Bill Clinton otti tänään vastaan Valkoisessa talossa Israelin pääministerin Benjamin Netanyahun. Keskusteluissa yritetään estää Lähi-idän rauhanprosessin täydellinen romahtaminen. Ennen tapaamista ei uskottu, että keskustelu Valkoisessa talossa johtaisi läpimurtoihin palestiinalaisten ja israelilaisten rauhanneuvotteluissa.

Tavanomaisesta poiketen neuvottelujen jälkeen ei ollut odotettavissa yhteistä lehdistötilaisuutta. Washingtonissa tätä pidettiin osoituksena siitä, että Clintonin ja Netanyahun tapaaminen sujuisi jäätävässä ilmapiirissä. Netanyahu keskusteli ennen tuloaan Valkoiseen taloon edustajainhuoneen puhemiehen Newt Gingrichin kanssa. Republikaaninen Gingrich tunnetaan demokraattisen presidentin kärkevänä arvostelijana.

Israelin ja palestiinalaisten rauhanneuvottelut ovat olleet pysähdyksissä lähes vuoden. Yhteydenpito on nykyisin pääasiassa toisen osapuolen syyttelyä neuvottelujen umpikujasta. Netanyahun vierailun jälkeen Valkoiseen taloon on tällä viikolla tulossa myös palestiinalaisten presidentti Jasser Arafat. Clinton ja Arafat tapaavat torstaina.

Yhdysvallat pyrkii painostamaan Israelin vetämään merkittävästi lisää joukkoja Jordanjoen länsirannalta. Samalla amerikkalaiset yrittävät saada palestiinalaisten johdon tarttumaan lujin ottein ääripalestiinalaisten aktivistien hyökkäilyihin Israelia vastaan.

Netanyahu on ilmoittanut, että hän päättää Länsirannalta vedettävien israelilaisjoukkojen määrästä vasta vierailtuaan Yhdysvalloissa. Palestiinalaiset katsovat, että Israelin hallitus ei haluakaan jatkaa vetäytymistä Länsirannalta. Israelin esittämät vetäytymisen lisäehdot ovat palestiinalaisten mukaan pelkkiä tekosyitä.
(STT-AFP-DPA)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.