Lähi-idän asiantuntija: USA:n vetäytyminen konfliktialueilta on "kaikille hieman noloa"

Trumpin ensimmäinen matka sota-alueelle 1:42
Video: Presidentti Donald Trumpin ensimmäinen matka sota-alueelle on herättänyt keskustelua.

Lähi-idän asiantuntijan Hussein Al-Taeen mukaan Yhdysvaltain vetäytyminen konfliktialueilta on "kaikille hieman nolo” asia. Presidentti Donald Trump totesi Irakin vierailullaan toissapäivänä, että Yhdysvaltain rooli maailmanpoliisina on päättynyt.

Donald Trumpin yllätysvisiitti Irakiin on herättänyt hämmennystä Irakissa ja maailmalla. Trump vieraili vain amerikkalaisessa sotilastukikohdassa eikä tavannut matkansa aikana Irakin johtoa.

Vierailunsa yhteydessä Trump julisti, että Yhdysvaltain rooli maailmanpoliisina on nyt ohi.

Viime viikolla Trump ilmoitti vetävänsä maansa joukot pois Syyriasta. Irakissa yhdysvaltalaissotilaat presidentin mukaan yhä pysyvät.

Miksi Trump ei tavannut Irakin hallitusta?

Ennen pikavisiittiään Irakissa Trump ei ollut lähes kaksi vuotta kestäneen virkakautensa aikana käynyt lainkaan sota-alueilla, mistä presidenttiä on kritisoitu.

Nyt puolestaan on ihmetelty sitä, miksi Trump ei tavannut ennakkoon hyvin salassa pysyneen vierailunsa aikana lainkaan Irakin hallitusta. Trump on itse perustellut asiaa turvallisuussyillä.

Lähi-idän asiantuntija Hussein Al-Taee pitää selitystä periaatteessa uskottavana.

– Siihen voi myös uskoa. Hän myös sanoi, että on 2 kertaa aiemmin yritetty käydä muun muassa Bagdadissa, mutta kun vierailun ajankohta on paljastunut, vierailut on peruttu. Mutta sekä irakilaisten että monien asiantuntijoiden mielestä taustalla vaikuttaa olevan jotain muutakin, Hussein Al-Taee arvioi Kymmenen uutisissa.

"Irakilla tärkeä rooli Yhdysvaltain puolustuspolitiikassa"

Yhdysvallat vetää Trumpin mukaan joukkonsa Syyriasta ja vähentää sotilaiden määrää Afganistanissa, mutta Irakissa joukot pysyvät.

– Irakilla on ollut aina keskeinen rooli Yhdysvaltain puolustuksen ja Lähi-idässä läsnäolon kanssa. Jos Yhdysvaltain sotilaat lähtevät Syyriasta, ei ole samalla tavalla selitettävissä, että he lähtisivät myös Irakista. Kun puhutaan Syyriasta, puhutaan myös Turkista ja muista liittolaisista, Kurdien asemasta ja monista Yhdysvaltain sisäpolitiikkaan liittyvistä kysymyksistä. Kun taas puhutaan Irakista ja siitä, että pidetään tukikohdat siellä, puhutaan puhtaasti Yhdysvaltain intresseistä, joissa ei ole välttämättä vastakohtaa esimerkiksi Turkin intressien kanssa, Al-Taee selvittää.

Päättyykö terrorismin vastainen sota?

Trump sanoi toissapäivänä, että Yhdysvaltain rooli maailmanpoliisina on päättynyt. Al-Taee arvioi, että terrorismin vastainen sota ei kuitenkaan lopu tähän.

– Erityisesti siksi, että Isisiä ei ole lyöty. Suomi kuuluu 70 maan koalitioon, joka tekee terrorismin vastaista työtä erityisesti Isisiä vastaan. Suomi on lähtenyt mukaan sillä ajatuksella, että suomalaisia sotilaita lähetetään esimerkiksi Irakiin kouluttamaan maan puolustusvoimia vuosiksi eteenpäin, eikä voi ajatella, että Suomi voisi vetäytyä tällaisista niin sanotuista sodista tai liittolaisuuksista kovin helposti. Tämä on kaikille hieman noloa.

Sodilla ratkaistaan vain 7 prosenttia konflikteista

Mitä USA:n vetäytyminen konfliktialueilta merkitsee konfliktien ratkaisun kannalta?

– Konflikteja ratkaistaan yhdysvaltalaisten ajatushautomoiden mukaan sotilaallisesti, väkivalloin, vain 7 prosenttia. 93 prosenttia konfliktin ratkaisusta tapahtuu pehmein keinoin, kuten poliisitiedustelun avulla, Al-Taee toteaa.

– Jos Yhdysvallat laittaisi enemmän resursseja pehmeisiin keinoihin, päästäisiin todennäköisesti parempiin tuloksiin. Jos Trump haluaa Yhdysvallat turvallisemmaksi, se ei onnistu sillä, että vedetään joukot ja vähennetään resursseja myös pehmeistä keinosta.

Irak tuomitsi Trumpin vierailun – turvallisuusuhka uskottava 5:14

Lue myös:

    Uusimmat