"Lähes kymmeneen vuoteen ei ole ollut näin vähän vähennyksiä" – SAK:n mukaan irtisanomisten määrä on jäämässä pienemmäksi kuin vuosiin

Työnantajan oikeudet irtisanoa 7:44

Irtisanomisien määrä vaikuttaa jäävän myös tänä vuonna poikkeuksellisen pieniin lukemiin, ilmenee SAK:n tilastoista.

Yllä Huomenta Suomen keskustelua työnantajan oikeudesta irtisanomiseen.

Viime vuonna Suomessa vähennettiin yt-neuvottelujen päätteeksi 3 276 työntekijää, mikä oli SAK:n mittaushistorian alhaisin luku. Heistä 2 561 kuuli töidensä päättymisestä tammi–syyskuussa. Tänä vuonna tammi–syyskuussa työnsä menetti 2 438 henkilöä, ilmenee SAK:n tilastoista. Se on 123 henkilöä vähemmän kuin viime vuonna vastaavana ajanjaksona.

– Lähes kymmeneen vuoteen ei ole ollut näin vähän vähennyksiä, sanoo SAK:n työehtoasiantuntija Ismo Kokko.

Kokon mukaan talouskasvulla vaikuttaa olevan selvä yhteys yt-neuvotteluissa vähennettyjen määrään.

– Kun taloudessa menee hyvin, niin irtisanomisiakin on vähemmän. Näitä lukuja katsoessa näyttää siltä, että työllisyyttäkin parantaa taloussuhdanne, viennin vetäminen, investointien liikkeelle lähteminen ja tämän tyyppiset asiat, Kokko sanoo.

Eniten on lähtenyt nokialaisia

Kuluvan vuoden tammi–syyskuussa eniten työntekijöitä joutui lähtemään Nokialta, joka on vähentänyt tuhansia ihmisiä vuosituhannen vaihtumisen jälkeen.

Tammi–syyskuussa Nokia on kertonut SAK:n mukaan yhteensä yli 400 työntekijän työtaipaleen päättymisestä. Syyskuun jälkeen Nokia kertovansa uusista säästötavoitteistaan, joiden tarkoituksena on säästää 700 miljoonan euroa vuodessa. Yhtiö ei kertonut, kuinka monelta loppuu työt.

Nokian lisäksi seitsemän muuta yhtiötä on ilmoittanut tammi–syyskuussa yli 100 henkilön vähennyksistä. Esimerkiksi Tuko Logistics kertoi 170 vähennyksestä, HKScan 165 henkilön töiden päättymisestä ja General Electric 134 lähtemisestä.

Viime vuonna eniten työntekijöitä vähensi Kesko Oyj, jonka yt-neuvottelujen päätteeksi yli 200 Siwojen ja Valintatalojen työntekijää joutui jättämään työnsä.

Viime vuonna Tieto vähensi 178 työntekijää, Nokia 170 ja Telia Finland 112.

Ennätys edessä?

Loppuvuosi näyttää, onko vuosi 2018 ennätyksellisen alhainen irtisanomisien kannalta. Se ei ole aivan varmaa, koska syyskuun jälkeen useampi yhtiö on ilmoittanut yt-neuvotteluista ja vuotta on vielä jäljellä.

SAK:n tammi–syyskuun tilastossa ei näy esimerkiksi Venatorin yt-neuvotteluiden tulos, koska se tuli julki marraskuussa. Venator sulkee Porin tehtaan ja vähentää 253 henkilöä. Myös esimerkiksi Kone, Ikea ja Technotree ovat kertoneet yt-neuvotteluista syyskuun jälkeen.

Viime vuonna ilmoitukset vähennyksistä painottuivat vuoden alkupuoliskolle.

Ensi vuoden tilanne riippuu SAK:n Kokon mukaan taloustilanteesta. Talouskasvun on ennakoitu hidastuvan, mutta jatkuvan.

– Jos kasvu pysyy tuolla 2,5 prosentin tuntumassa ja pikkaisen paremmalla puolella, sanoisin, että kyllä sen pitäisi työmarkkinaan ja työllisyystilanteeseen vielä heijastua positiivisesti. En ole huolissani, Kokko kertoo.

Toistaiseksi SAK ei ole havainnut isompaa yt-neuvottelujen aaltoa, jonka taustalla olisi selkeästi digitalisaation tuomat rakenteelliset muutokset.

– Pidemmällä aikavälillä ne näkyvät jo melko suurella varmuudella. Siihen pitäisikin varautua näinä hyvinä aikoina, Kokko sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat