Lähes kaikki uudet autot voivat olla sähköautoja jo 2030-luvulla – tuoreen raportin mukaan tavoite on vaikea

Sähkö- ja hybridiautojen suosio kasvaa 3:30

Suomessa uutena myytävät autot voivat olla kokonaan sähkö- tai kaasukäyttöisiä jo 2030-luvulle tultaessa, esittää liikenne- ja viestintäministeriön ilmastopolitiikan työryhmän väliraportti yhtenä tulevaisuudenskenaariona.

Katso video: Sähkö- ja hybridiautojen suosio kasvaa!

Raportti esittää kolme erilaista polkua tulevaisuuteen, jossa vuonna 2045 Suomen liikenne on saatu päästöttömäksi.

Sähköautoteknologian kehitykseen nojaavalla Tekno-polulla sähkö- ja vetyautojen osuus uusista henkilöautoista olisi 93 prosenttia ja kaasukäyttöisten 7 prosenttia vuoteen 2035 mennessä.

Sähköautojen tulevaisuuteen uskoo työryhmän jäsen ja Fortumin sähköautojen Charge & Drive -latauspistepalvelusta vastaava Tero Era, vaikka sähköautot eivät vielä olekaan saaneet tulta alleen.

–  Suomessa ollaan selvästi jäljessä muita Pohjoismaita. Jos vertaa Norjaan, siellä ollaan yli 200  000 ladattavassa autossa ja Ruotsissa 60  000:ssa. Suomessa on noin 12 000 tällä hetkellä, Era sanoo. Näistäkin vain alle 2  000 autoa on täysin sähköisiä. Useimmat ovat hybridejä.

Jos sähköautoihin panostetaan Suomessa ja maailmalla, perinteiset bensiini- ja dieselautot voivat olla autokaupoissa historiaa jo vuoteen 2035 mennessä, tulevaisuudenkuvassa esitetään.

Kolme vaikeakulkuista tietä tulevaisuuteen

Ryhmän asiantuntijoiden mukaan jokainen raportin kolmesta vaihtoehtoisesta polusta on erittäin vaikea.

–  Tarkoitus on herättää raflaavienkin esimerkkien kautta keskustelua, sen takia nämä ovat kärjistyksiä ja vahvoja skenaarioita. Yhdenkään ei ole tarkoitus yksinään tulla voimaan, vaan loppuraporttiin kootaan näistä kolmesta se yksi polku, kertoo Tekno-työryhmän puheenjohtaja, Trafin pääjohtaja Mia Nykopp.

–  Kovat tavoitteet pitää olla, koska päästöjen vähentämisessä olisi pitänyt lähteä liikkeelle jo eilen.

Nykoppin mukaan ratkaiseva teko nyt ensi vaiheessa on kasvattaa sähköautojen myyntiä yrityksille. Suomessa myytävistä uusista autoista 40 prosenttia myydään yritys- tai työsuhdeautoina.

–  On tärkeää, että saataisiin niiden joukkoon mahdollisimman pian sähköautoja, jotta ne olisivat kolmen vuoden päästä käytettyjen markkinoilla. Jonkin aikaa menee, että teknologia halpenee ja saadaan uusissa autoissa hintaluokka kohdilleen.

Kolmesta vaihtoehtoisesta tulevaisuudenkuvasta on tarkoitus parsia kokoon yksi suunnitelma, jonka Ilmastopoliittinen työryhmä esittelee vuoden lopussa.

Lue myös:

    Uusimmat