Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Lähes 80 kiloa suomalaista kohden vuodessa – lihankulutuksessa ennätys, siipikarjan kysyntä lähti lentoon

1:56Suomalaiset kuluttavat entistä enemmän lihaa
Julkaistu 04.07.2016 19:08
Toimittajan kuva

Saara Rantanen

saara.rantanen@mtv.fi

Lihankulutus on noussut Suomessa, kertovat luonnonvarakeskuksen tilastot.

Suurin osa kasvusta tulee siipikarjan lihasta, jota kulutetaan nykyään jo enemmän kuin naudanlihaa. Sianlihan asema on kuitenkin edelleen vankkumaton.

Paitsi määrän myös laadun suhteen kysyntä on muuttunut vuosien saatossa.

Suomalaiset söivät viime vuonna lihaa enemmän kuin koskaan

Jokaista suomalaista kohden lihankulutus oli 79,4 kiloa. Naudanlihaa syötiin runsaat 19 kiloa, sianlihaa 35 kiloa ja siipikarjanlihaa 21,6 kiloa. Eniten lisääntyi siipikarjanlihan syönti.

Ravintosuositusten mukaan luutonta lihaa kannattaisi syödä enintään 300-500 grammaa viikossa. Laskelmien mukaan keskivertosuomalaisen annos luullista lihaa on 1,5 kiloa viikossa ja noin 200 grammaa päivässä.

Ravitsemustieteen tohtori ja Kelan johtava tutkija Paula Hakala toteaa, että lihan syönnin kasvu olisi hyvä saada pysähtymään, sillä runsaasti punaista lihaa ja lihavalmisteita syövillä on keskimääräistä enemmän tyypin 2 diabetesta, sepelvaltimosairauksia, paksu- ja peräsuolisyöpää sekä lihavuutta.

Tiedot selviävät Luonnonvarakeskuksen julkaisemasta Ravintotaseesta.

– Kysyntä on siirtynyt laadukkaampiin tuotteisiin. Liha kun on tulotasoon suhteutettuna halvempaa kuin koskaan, kertoo pitkän linjan Chef Wotkin'sin lihakauppias Veijo Votkin.

Veijo Votkin muistelee uransa alkuaikojen tilannetta.

– Silloin lihanleikkaajan tuntipalkka oli yhtä suuri kuin sianruhon kilohinta teurastamon ulosmyynnissä. Nyt lihanleikkaaja saisi tuntipalkallaan kymmenen kiloa samaa ruhoa.

Suomessa tuotetaan ja Suomeen tuodaan vuosittain lihaa lähes 79,4 kg/henkilö. Kokonaiskulutus on kasvanut, vaikka naudanlihan ja sianlihan kysyntä onkin vakaata. Kokonaiskulutuksen noususta suuri osa selittyy siipikarjan luvuilla. Valkoinen lihan on punaista terveellisempää ja siipikarjakäyrän nousu onkin hyvä uutinen.

– Erittäin hyvä uutinen. Ravitsemussuosituksissakin sanotaan, että punaista lihaa tulisi osittain korvata siipikarjan lihalla ja toki myös kasvisproteiineilla kuten herneillä ja pavuilla, sanoo pääsihteeri Arja Lyytikäinen valtion ravitsemusneuvottelukunnasta.

Lihasta saa proteiinia, kivennäisaineita ja vitamiineja, jotka kyllä ovat tarpeen, mutta se tuo mukanaan myös paljon suolaa ja kovia rasvoja, jotka ovat epäedullisia verisuonien hyvinvoinnille.

– Ruokavalio on kokonaisuus. Kohtuus kaikessa, summaa Lyytikäinen.

Luonnonvarakeskuksen tilastot kootaan tullitilastoista ja tuotantotiedoista, joten ruokahävikki ei tule näkyviin näissä luvuissa. Lisäksi tilastoinnissa käytetään ruhopainoa, jossa luut ovat mukana.

Korjattu faktalaatikon toista kappaletta 4.7. klo 22.50: Ravintosuosituksissa puhutaan luuttomasta lihasta, kun Luonnonvarakeskuksen laskelmissa lihassa on luu mukana.

Lisää aiheesta:

Kinkku-, nauta- ja kalkkunaleikkeleiden ero – pitäisikö kaikki jättää syömättä?Professori kertoo kaksi keinoa vähentää lihan käyttöä: "Ei kukaan huomaakaan eroa"Lihankulutus on viime vuosina tasaantunut voimakkaan nousun jälkeenKarjalainen: Suomalainen syö oman painonsa verran lihaa vuodessaRavitsemustieteen professori: ”Tällainen on kaikkein ihanteellisin ruokavalio” Makkaramiehetkin innostuivat – onko broileri oikeasti terveellistä?
Kotimaa

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa
  • 05:35
    Sote

    Lappilaiset osoittavat mieltään Eduskuntatalolla

  • 01:30
    Asuntokauppa

    Suomessa tehtiin lokakuussa eniten asuntokauppoja yli kolmeen vuoteen

  • Eilen22:45
    Huumeet

    Miten Suomen huumeongelma ratkaistaan? Asiantuntija iskee tiskiin neljä asiaa

  • Eilen20:40
    Alexander Stubb

    Stubb YK:n ilmastokokouksessa: "Pessimisti ei koskaan tule ratkaisemaan ilmastokriisiä"

  • Eilen20:34
    Muutosneuvottelut

    Hyvän tuloksen tehnyt Metso vähentää Suomesta 43 työntekijää