Lihankulutus on noussut Suomessa, kertovat luonnonvarakeskuksen tilastot.
Suurin osa kasvusta tulee siipikarjan lihasta, jota kulutetaan nykyään jo enemmän kuin naudanlihaa. Sianlihan asema on kuitenkin edelleen vankkumaton.
Paitsi määrän myös laadun suhteen kysyntä on muuttunut vuosien saatossa.
Suomalaiset söivät viime vuonna lihaa enemmän kuin koskaan
Jokaista suomalaista kohden lihankulutus oli 79,4 kiloa. Naudanlihaa syötiin runsaat 19 kiloa, sianlihaa 35 kiloa ja siipikarjanlihaa 21,6 kiloa. Eniten lisääntyi siipikarjanlihan syönti.
Ravintosuositusten mukaan luutonta lihaa kannattaisi syödä enintään 300-500 grammaa viikossa. Laskelmien mukaan keskivertosuomalaisen annos luullista lihaa on 1,5 kiloa viikossa ja noin 200 grammaa päivässä.
Ravitsemustieteen tohtori ja Kelan johtava tutkija Paula Hakala toteaa, että lihan syönnin kasvu olisi hyvä saada pysähtymään, sillä runsaasti punaista lihaa ja lihavalmisteita syövillä on keskimääräistä enemmän tyypin 2 diabetesta, sepelvaltimosairauksia, paksu- ja peräsuolisyöpää sekä lihavuutta.
Tiedot selviävät Luonnonvarakeskuksen julkaisemasta Ravintotaseesta.
– Kysyntä on siirtynyt laadukkaampiin tuotteisiin. Liha kun on tulotasoon suhteutettuna halvempaa kuin koskaan, kertoo pitkän linjan Chef Wotkin'sin lihakauppias Veijo Votkin.
