Mainos

Lahden museo sai mikrofilmiaarteen

Lahden museolle lahjoitetut mikrofilmit sisältävät kaikki Lahti-lehden numerot vuosilta 1906-1955.

Lahden museo on saanut lahjoituksena noin 70 mikrofilmiä, joille on tallennettu Lahti-lehden numerot vuodesta 1906 vuoteen 1955.

Mikrofilmit löydettiin viime syksynä, kun Lahti-lehteä painaneen kirjapainoyhtiön viimeinen toimitusjohtaja Reino Kivinen tyhjensi painotalon kellarikerroksen peräosaa. Hän otti yhteyttä museoon, koska tiesi löytönsä kiinnostavaksi.

- Mikrofilmien lainaaminen kaupunginkirjastosta tai jopa Helsingistä on ollut tutkijoille hankalaa. Digitalisoituja lehtiarkistoja emme saa nykytahdilla käyttöömme vielä pitkään aikaan, toteaa museonjohtaja Jouko Heinonen. Hän kertoo itse selanneensa Lahti-lehden numerot vuosien mittaan lävitse kolme eri kertaa.

Lahti-lehden historia liittyy kiinteästi kaupungin historiaan. Tsaarin Venäjä antoi kirjapaino-oikeuksia vain kaupunkiin. Lahden seudun vanhasuomalaiset pitivät lehtiyhtiön perustamiskokouksen hyvin pian sen jälkeen, kun tieto kaupunkinimityksestä oli tullut vuoden 1905 lopulla.

Kokoomuksen äänenkannattaja ajautui vaikeuksiin sodan jälkeen, kun Karjala-lehti osti korvausrahoilla enemmistön kustannusyhtiöstä eivätkä valmistusaikataulut sopineet yhteen.

Lahti-lehti palasi lahtelaisten omistukseen 1950-luvulla, mutta oli jo hävinnyt valta-aseman Etelä-Suomen Sanomille. Viimeinen numero ilmestyi vuoden 1964 lopussa. Kirjapaino jatkoi tilaustöiden tekijänä alkuvuoteen 2000 asti.

Museonjohtaja Heinonen toivoo museon saavan vielä lisää määrärahoja, jotta loputkin Lahti-lehden numerot saataisiin mikrofilmille.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.