Mainos

Lahden kisojen ruuhkiin turhautunut katsoja: "Lippu maksoi lähes 200 euroa enkä pääse edes näkemään katsomoa!"

Lahden MM-kisojen katsomojärjestelyistä on löytynyt toivomisen varaa. Ainakin eilen sisääntulossa ja katsomossa koettiin väenpaljouden aiheuttamia tuskan ja jopa vaaran hetkiä, kertoo Lahdessa katsojana ollut MTV Uutisten lukija.

Lahden MM-kisoja paikan päällä eilen seurannut MTV Uutisten lukija kertoo, että vaikeudet alkoivat jo sisäänpääsyssä kisa-alueella.

– Siellä oli muutamassa kohdassa suunnittelullinen kukkanen: koko väkijoukko tungettiin hyvin pienistä porteista, mikä aiheutti ongelmia, mies kertoo.

Miehen seurue oli kuvitellut saapuvansa kisapaikalle hyvissä ajoin. Todellisuus osoittautui kuitenkin toiseksi.

– Aloimme jonottaa sisään pääsisäänkäynnin kohdalla noin kello 11. Siinä ne muutama sata metriä ruuhkauttivat tilanteen niin, että sisäänpääsyssä meni 40 minuuttia ja nippa nappa ehdimme naisten kisan alkuun.

Repputarkastus pysäytti etenemisen

Ruuhkaa aiheutti haastatellun mukaan ennen kaikkea reppujen tarkastus, jonka toteutusta hän kuitenkin kritisoi.

– Sillä tarkastuksella ei olisi kyllä löytynyt yhtään mitään, se oli pelkkä muodollisuus. Mutta ruuhka sillä kyllä saatiin aikaisiksi.

Mies kummastelee myös sitä, että vieressä oli täysin vapaa sisäänkäynti, jota tavallinen rahvas ei kuitenkaan saanut käyttää.

Terve järki olisikin miehen mielestä ollut tarpeen pahasti ruuhkautuneella pääsisäänkäynnillä.

– Siinä oli vieressä akreditoitujen eli urheilijoiden ja lehdistön sisäänkäynti, joka oli yhtä leveä kuin muun yleisön. Mutta se oli täysin tyhjä, kun yhdelläkään järjestäjistä ei riittänyt siviilirohkeus ottaa siitä osaa ihmisistä sisään. 

– Oli hassua katsoa, kun vieressä oli rekka-auton mentävä väylä, jossa ei ole ketään, ja me seisoimme paikallamme, mies kummastelee.

Kisaorganisaation mukaan sisäänkäynti ruuhkautui, kun ihmiset saapuivat kisapaikalle samaan aikaan. Liput eiliselle oli myyty loppuun jo etukäteen, joten katsojia oli 35 000. 

Pikkumäen katsomoon ei päässyt lainkaan

Toinen pullonkaula löytyi mäkimontulle siirryttäessä. Mies kertoo, että sisäänkäynti katsomoon oli ahdas, eikä ihmismassaa ohjattu millään tavalla.

Pienen mäen kisan katsomoon ei yksinkertaisesti päässyt.

– Meillä oli paikat F3-katsomossa. Ihmismuuri tuli kuitenkin vastaan muutama sata metriä ennen katsomoa eikä kukaan päässyt liikkumaan mihinkään.

– Meillä oli ryhmällä opastettu kävely VIP-teltasta sinne mäkeen, eli ennakkoon myydyt ryhmätkään eivät päässee seuraamaan kisaa. Siellä ei kyllä ollut minkäänlaista suunnittelua siihen, miten katsomosta paikan varanneet ihmiset saadaan sinne katsomoon.

Seurue saikin tyytyä itse kisan sijaan katsomon tiirailuun.

Vanhemmat pelkäsivät lastensa puolesta

Tilanteen toivottomuus ei aluksi ollut ihmisille selvä, vaan hiihtokisasta lähdettiin sankoin joukoin mäkimontulle.

– Innokkaimmat ryysäsivät ruuhkaan ja seisoivat siinä sitten paikallaan. Ja osa lähti pois.

Ihmisten pakkautuessa paikalle poispääsykin osoittautui mahdottomaksi massan keskelle juuttuneille. 

– Kun olin pahimmassa ruuhkassa, alkoi olla hätääntymistä. Siellä oli seassa lapsia ja massa vain puristui. Vanhemmat hätääntyivät tietysti lastensa puolesta, jotka jäivät puristuksiin ihmisten keskelle.

Miehen mukaan tilanteessa oli todellisia vaaratilanteen aineksia.

– Osaa ihmisistä ei varmasti enää kiinnostanut se mäkihyppy, vaan poispääsy. Varsinkin ihmisjoukon keskellä olleet olivat aika onnettomassa tilanteessa.

Poliisi kertoi tänään, että yli kymmenen ihmistä vietiin ensiapuun eilisten ihmisruuhkien seurauksena.

Lastenvaunut puristuksissa ihmisten keskellä

Mies seurueineen pääsi todistamaan ikävällä tavalla myös suomalaista luonteenlaatua. 

– Autoimme pois yhdet lastenvaunut ihmisten keskeltä. Oli työn ja tuskan takana, että saimme ihmisten keskelle aikaisiksi lastenvaunut pois vievän väylän.

– Ihmiset eivät väistäneet. Meitä oli useita miehiä, jotka huusimme, että "lastenvaunut tulevat, tehkää tietä". Kukaan ei kuitenkaan sanonut kenellekään mitään eikä antanut viestiä eteenpäin, joten siinä sitten vaan puskettiin.

Enemmän opastusta ja palvelualttiutta

Mies ei ole osin pilalle menneestä päivästä kovin pahoillaan, mutta muutama asia jäi harmittamaan.

– Sellainen esimerkiksi ärsytti, että järjestysmiehet eivät osanneet neuvoa perinteisen hiihdon katsomosta vapaan hiihdon ladun varteen. Kukaan ei kysyttäessä tiennyt, miten katsomosta pääsi toisen ladun varteen.

– Luulisi, että henkilökunnalle, vaikka he olivatkin vapaaehtoisia, olisi kerrottu, missä suorituspaikat sijaitsevat. Kyllähän ihmiset ovat lähtökohtaisesti varmaan tulleet sinne sitä urheilutapahtumaa seuraamaan.

Miehen mielestä tilanne olisi saatu korjattua hyvin pienillä asioilla. 

– Monessa paikassa tuntui, että jos järjestelyjä olisi mietitty tai paikalla olisi ollut järjestysmiehiä, asiat olisi saatu hoidettua fiksummin. Tilanne oli kotikutoisesti aiheutettu osittain.

– Järjestysmiehiä ei oltu valmisteltu, eikä siellä ollut ketään tekemässä siinä hetkessä tarvittuja päätöksiä ja ohjaamassa ihmisiä.

Katsojien keskuudessa ilmapiiri oli yleisestikin paikoin melko ärsyyntynyt.

– Meidän pitäisi olla palveluhenkisempiä. Ehkä siinä on tämä suomalainen luonteenlaatu jarruttamassa palvelualttiutta, mies pohtii.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.