Liikuntavammainen Anttoni jonotti Leijonien kultajuhliin tuntikaupalla, mutta joutuikin lähtemään kotiin kesken kaiken: Järjestyksenvalvoja jätti yksin ja ihmiset ivailivat – "Itkin monta tuntia"

Uskomaton kansainvaellus! Näin sankoin joukoin suomalaiset osoittavat suosiotaan Leijonille – Suomen-liput liehuvat ja tunnelma on katossa 1:37
Video: MM-kultajuhla keräsi arviolta 40 000 ihmistä Kaisaniemen puistoon maanantaina.

Anttoni Ronkainen, 23, halusi nähdä tuoreet kultaleijonat maanantaina Kaisaniemen puistossa järjestetyssä kultajuhlassa. Toive ei kuitenkaan toteutunut, sillä hän joutui lähtemään kotiin järkyttyneenä järjestäjien ja muiden ihmisten käytöksestä.

Ronkainen oli saapunut tapahtumapaikalle Kaisaniemen puiston kentälle jo kolme tuntia ennen tapahtuman ilmoitettua alkua, jotta hän saisi varmistettua itselleen hyvät paikat eturivissä.

Ronkaisen mukaan hän oli yksi ensimmäisistä ihmisistä tapahtumapaikalla.

Tapahtuman alun lähestyessä järjestyksenvalvoja tuli pyytämään Ronkaista siirtymään sivuun, ettei hän jäisi väkijoukkojen jalkoihin. Järjestyksenvalvoja lupasi tulla auttamaan häntä myöhemmin, jotta hän pääsisi takaisin eturiviin. 

Järjestyksenvalvojaa ei kuitenkaan koskaan kuulunut.

– Yritin sisukkaasti itse eturiviin, mutta ihmiset eivät antaneet tietä, Ronkainen kertoo. 

Muu yleisö solvasi ja esitti, ettei huomaa

Yritykset päästä lähemmäs lavaa osoittautuivat käytännössä mahdottomiksi, ronkainen kertoo.

Kun hän pyysi tilaa, ihmiset suhtautuivat ivallisesti ja kyselivät esimerkiksi, mitä hän ylipäänsä teki yleisössä. Jotkut esittivät, etteivät muka huomaa häntä, eivätkä reagoineet pyyntöihin.

Siitäkin huolimatta, että järjestyksenvalvojat olivat kuuluttaneet, että ihmisten tulisi huomioida näköesteiset ja liikuntarajoitteiset. 

Ronkainen arvelee, että alkoholilla oli osuutta ihmisten käytökseen. 

– Ihmiset olivat niin intopiukeina, etteivät he kuulleet tai välittäneet kuulutuksista, Ronkainen kertoo. 

Paikalle oli järjestetty näkemistä helpottavia isoja näyttöjä, mutta ne oli sijoiteltu niin, ettei niistä ollut apua pyörätuolissa istuvalle.

Noin tunti tapahtuman alettua Ronkainen päätti lähteä kotiin, koska oli niin pettynyt ja järkyttynyt kokemastaan kohtelusta. Hän ei halunnut tapahtuman jälkeen enää katsoa kultajuhlaa edes televisiosta.

– Kotona itkin monta tuntia, hän kertoo.

"Törkeä luvata sellaista, mitä ei pystytä pitämään"

Ronkainen kertoo tuntevansa olonsa syrjityksi.

Hän on käynyt useilla festivaaleilla ja muissa isoissa yleisötapahtumissa, mutta tällaisia ongelmia ei koskaan ennen ole ollut.

Yleensä eturiviin pääsyssä ei ole ongelmia, koska ihmiset ymmärtävät sen usein olevan ainoa keino hänelle nähdä kunnolla lavan tapahtumat.

Hän on pettynyt, ettei koskaan saanut nähdä kultaleijonia. 

– On tosi törkeää luvata sellaista, mitä ei pystytä pitämään, Ronkainen sanoo. 

Hänen mukaansa isojen näyttöjen oikea sijoittelu ja riittävä määrä ovat yksinkertainen tapa parantaa näköesteisten viihtyvyyttä. Myös vammaisille varatut korokkeet ovat toimiva keino, kunhan niitä ei ole sijoitettu liian kauas lavasta. 

Jääkiekkoliitto on julkisesti pahoitellut tapahtunutta, ja Ronkaiseen on oltu tänään yhteydessä henkilökohtaisesti. Hänelle on luvattu jonkinlainen pieni lahja hyvitykseksi aiheutuneesta mielipahasta. 

Asiasta uutisoi ensimmäisenä Iltalehti.

Lue myös:

    Uusimmat