Venäläisfirma lupaa jäädyttää ruumiisi tai aivosi tulevaisuuden ylösnousemusta varten – epätieteelliseksi katsotun yrityksen asiakkaat tavoittelevat kuolemattomuutta

Venäläisyritys KrioRus myy asiakkaille mahdollisuuden jäädyttää kuolleen omaisensa tai itsensä tilaan, josta hänet toivotaan voitavan palauttaa elävien kirjoihin lääketieteen kehittyessä. Asiantuntijat tuomitsevat firman liiketoiminnan pseudotieteeksi.

Yksi yrityksen asiakkaista on Aleksei Voronenkov, joka antoi 70-vuotiaana kuolleen äitinsä aivot jäädytettäväksi, toivoen tieteen läpimurtojen palauttavan tämän henkiin.

– Tein tämän, koska olimme erittäin läheisiä ja ajattelen, että tämä on ainoa mahdollisuutemme tavata tulevaisuudessa, hän kertoo.

Hän aikoo itsekin käydä läpi kryogenetiikkana tunnetun prosessin lävitse kuoltuaan.

– Toivon, että jonain päivänä saavutamme tason, jossa voimme valmistaa keinotekoisia kehoja ja elimiä luodaksemme keinotekoisen vartalon, johon äitini aivot voidaan yhdistää, hän kertoo.

Kymmenien tuhansien "sijoitus tulevaisuuteen"

Aleksein äiti on yksi yrityksen säilömistä 71 aivosta ja ruumiista, jotka on säilötty nestemäiseen typpeen 196 pakkasasteeseen Moskovan ulkopuolella. Halpaa ei palvelu ole, sillä koko kehon säilöminen maksaa 36 000 dollaria ja vain aivojen säilöminen 15 000 dollaria, euroina noin 32 300 tai 13 400 euroa.

Hinnat ovat pitkälti venäläisten keskivertopalkan ulottumattomissa, ja ovat hieman korkeammat muille kuin venäläisille. Yrityksen asiakkaiksi on ilmoittautunut henkilöitä yli 20 maasta, ja nämä ovat tehneet sopimuksen kuolemansa jälkeisistä toimista.

Syytetään kalliiksi hautaustoimistoksi

Yrityksen toiminta ei ole jäänyt vaille kritiikkiä, sillä Venäjän tiedeakatemian pseudotieteen vastaisen työryhmän johtaja Jevgeni Aleksandrov toteaa Izvestija -lehdelle sen olevan ”yksinomaan kaupallinen hautaustoimisto, jolla ei ole mitään tieteellistä perustaa”.

– Mielikuvituksellista spekulointia ihmisten toiveilla nousta kuolleista ja unelmilla ikuisesta elämästä, lehti siteeraa häntä.

Yrityksen johtaja Valeria Udalova, jonka koira jäädytettiin sen kuoltua vuonna 2008, kertoo pitävänsä todennäköisenä, että ihmiskunta kehittää teknologian, jolla kuolleita ihmisiä voidaan virvoittaa takaisin elävien kirjoihin. Hän kuitenkin myöntää, että tälle ei ole takeita.

Hän katsoo, että ihmiset jotka maksavat kuolleiden omaistensa säilömisestä näyttävät sen, kuinka paljon he läheisiään rakastavat.

– He yrittävät tuoda toivoa, hän sanoo.

– Mitä me voimme tehdä kuolleiden omaistemme tai rakastamiemme puolesta. Hyvät hautajaiset, valokuva-albumi. He menevät pidemmälle, todistaen rakkauttaan vieläkin enemmän.

Videot

Uusimmat

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja