Mainos

Potilaiden veri korvataan suolaliuoksella ja keho jäädytetään kuolemankaltaiseen tilaan – uraauurtavalla leikkauskokeilulla halutaan pelastaa heidät, jotka muuten kuolisivat

Henkeäuhkaavia vammoja saaneen potilaan jäädyttäminen lisäajan saamiseksi voi kuulostaa tieteellisen elokuvan juonenkäänteeltä, mutta yhdysvaltalaisessa sairaalassa kyseistä menetelmää on ensi kertaa käytetty ihmishengen pelastamiseen. Asiasta kertoo New Scientist

Yhdysvalloissa lääkärit ovat ensi kertaa tehneet leikkauksia hidastamalla potilaiden elintoimintoja jäädyttämällä heidät kuolemankaltaiseen tilaan. Leikkauksia on tehty potilaille, joiden vammat ovat hengenvaarallisia ja heidän mahdollisuutensa selvitä on pieni.

Samuel Tisherman Marylandin yliopistosta kuvaili New Scientistille, että kokeilu oli ensimmäistä kertaa "hieman surrealistinen". Hän ei paljasta, kuinka moni potilas on selvinnyt leikkauksesta.

Veri korvataan suolaliuoksella

Leikkausta kutsutaan hätäsäilytys ja elvytys -menetelmäksi, jossa ihminen jäädytetään 10–15-asteiseksi korvaamalla potilaan veri jääkylmällä suolaliuoksella. Tämän seurauksena potilaan aivotoiminta pysähtyy lähes kokonaan. Samaa leikkausmenetelmää testattiin aiemmin tutkimuksessa sioilla.

Normaalilämpöisenä solut tarvitsevat jatkuvasti happea tuottaakseen energiaa. Kun sydän lakkaa lyömästä, veri ei enää kuljeta happea soluille. Aivot selviytyvät ilman happea noin viisi minuuttia, ennen peruuttamattomien vaurioiden syntymistä. Ruumiinlämmön laskulla solujen kemialliset reaktiot hidastuvat tai pysähtyvät kokonaan, jonka myötä happea tarvitaan vähemmän.

Tulokset julki ensi vuonna

Leikkauksia on tehty etenkin väkivallan uhreille, jotka ovat saaneet esimerkiksi pisto- tai ampumahaavan, he ovat menettäneet puolet verestään ja heidän sydämensä on pysähtynyt. Kyseisillä potilailla on vain noin viiden prosentin mahdollisuus selvitä elossa.

Normaalitilanteissa tällaisten potilaiden operoimiseen on vain minuutteja aikaa, mutta jäädytyksen avulla lääkärit saavat kaksi tuntia potilaan leikkaamiseen.

Yhdysvaltain terveysviranomainen FDA on linjannut, että potilaan suostumusta leikkaukseen ei tarvita, koska potilaan vammat ovat todennäköisesti kuolemaan johtavia eikä vaihtoehtoista hoitoa ole.

Marylandin yliopiston tutkimus jäädytysleikkauksesta on tarkoitus julkaista ensi vuonna. Tutkimuksessa on tarkoitus testata leikkaustapaa kymmeneen potilaaseen ja käyttää verrokkiryhmänä toista kymmentä potilasta, joita ei voida operoida, koska tutkimusryhmä ei ole paikalla potilaan saapuessa sairaalaan.

Asiasta uutisoi Suomessa ensimmäisenä Helsingin Sanomat

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja