Laavavirta saavutti meren La Palmalla – pelko kauhuskenaarion toteutumisesta kasvaa

Kanarialla La Palman saarella purkautuneen tulivuoren laavaa on valunut mereen saakka.

Alueella on pelätty myrkyllisten kaasujen muodostumista, kun erittäin kuuma laava osuu meriveteen.

Asiasta kertoi Kanariansaarten tulivuortentutkimuslaitos Involcan Suomen aikaa alkuyöstä Twitterissä.

Laitoksen tviitin mukaan laava on saavuttanut meren Playa Nuevan alueella.

Televisiokuvien perusteella laava aiheutti suuren savupilven kohdatessaan meriveden.

Kanariansaarten paikallishallinto oli jo eristänyt alueen, jolla laavavirran odotettiin päätyvän mereen saakka. Asukkaat on määrätty pysymään kotonaan turvallisuussyistä.

Involcanin mukaan myrkyllisille kaasuille tai nesteille altistuminen voi ärsyttää ihoa, silmiä ja hengitystiehyitä. Siitä voi myös aiheutua hengitysvaikeuksia erityisesti niillä, joilla on jo ennestään todettuja hengityssairauksia.

Myrkyllisten kaasujen ohella laavan valumisen mereen on arvioitu voivan aiheuttaa räjähdyksiä, ja lisäksi laavankappaleita saattaa lentää luotien lailla.

Laavavirrat tuhonneet yli 600 rakennusta

EU:n Copernicus-ohjelman mukaan tulivuoresta purkautunut laava on tuhonnut yli 650 rakennusta ja peittänyt yli 268 hehtaaria maata. Saari on julistettu katastrofialueeksi.

Tiistaina hallinto lupasi 10,5 miljoonaa euroa tulivuorenpurkauksen uhrien auttamiseksi. Erityisesti määrärahoilla on tarkoitus järjestää majoitusta niille, joilta laavavirrat ovat vieneet kodin. Yli 6  000 ihmistä on joutunut jättämään kotinsa purkauksen vuoksi.

Toistaiseksi tulivuorenpurkaus ei ole aiheuttanut ihmisuhreja, mutta ympäristö- ja omaisuusvahingot ovat Kanarian aluejohtaja Angel Victor Torresin mukaan valtavat. Torres arvioi viime viikolla, että vahingot ovat reilusti yli 400 miljoonaa euroa.

La Palman lentokenttä suljettiin myös väliaikaisesti viikonloppuna. Kenttä on sittemmin avautunut uudelleen, mutta lennot ovat edelleen keskeytettynä.

Asiantuntijat ovat arvioineet, että tulivuorenpurkaus voi jatkua useita viikkoja tai jopa kuukausia.

Lue myös:

    Uusimmat