Lääkkeitä ottanut nainen ei herännyt, vaikka päältä käveltiin – hovioikeus tuomitsi avopuolison taposta

Hovioikeuden mukaan nainen olisi pelastunut, jos mies olisi hankkinut apua ajoissa.

Turun hovioikeus on tuominnut taposta miehen, joka ei hälyttänyt apua suuren määrän lääkkeitä ottaneelle puolisolleen. Tätä ennen mies oli pahoinpidellyt naista eri tavoin tuntien ajan.

Aiemmin käräjäoikeus hylkäsi syytteen taposta ja tuomitsi miehen sen sijaan törkeästä pahoinpitelystä. Käräjäoikeus katsoi, että naisen ottamat lääkkeet olisivat yksinkin johtaneet myrkytyskuolemaan. Näin ollen oikeuden mukaan asiassa jäi varteenotettava epäily siitä, että väkivalta aiheutti uhrin kuoleman.

Hovioikeus arvioi asiaa toisin. Sen mukaan miehen tarkoituksena ei ollut tappaa naista. Hovioikeuden mukaan miehen täytyi kuitenkin ymmärtää, että lääkkeet aiheuttivat naiselle hengenvaaran ja että ilman apua varsin todennäköisenä seurauksena olisi naisen kuolema.

Käveli rintakehän ja kurkun päältä

Syytteessä oli kyse tapahtumista pariskunnan kotona Humppilassa tammikuussa 2023. Miehen kertoman mukaan he olivat päivän ja illan mittaan tapelleet ja hän oli tehnyt naiselle väkivaltaa. Jossain vaiheessa mies kertoi nähneensä naisen ottaneen lääkkeitä, minkä jälkeen tämä oli päätynyt olohuoneen lattialle makaamaan.

Miehen kertoman mukaan nainen oli ollut jo jonkin aikaa tajuton, kun hän käveli ulkokengät jalassa naisen rintakehän ja kurkun päältä. Siitä noin puoli tuntia tai tunti myöhemmin naisen suusta oli miehen mukaan tullut vaahtoa ja siitä noin tunnin kuluttua naisen huulet olivat sinertäneet.

Mies soitti hätäkeskukseen yöllä klo 1.33. Hovioikeus arvioi, että nainen oli siinä vaiheessa ollut tajuton yli kaksi tuntia ja myös jo kuollut.

Sanoi yrittäneensä auttaa naista

Hovioikeuden mukaan miehen täytyi pitää naisen kuolemaa mahdollisena viimeistään siinä vaiheessa, kun nainen ei ollut herännyt tai muuten reagoinut päältään kävelemiseen. Oikeuden mukaan naisen henki olisi ollut varsin todennäköisesti pelastettavissa, jos mies olisi soittanut apua tai aloittanut tehokkaan elvytyksen viimeistään siinä vaiheessa, kun naisen suusta tuli vaahtoa.

– Tätä johtopäätöstä tukevat erityisesti (lääkärin) kertoma, että (naista) suuremmankin määrän lääkeainetta ottaneet henkilöt ovat selvinneet asianmukaisella hoidolla hengissä yliannostuksen aiheuttamasta myrkytyksestä sekä se (todistajan) kertoma, että pelastushenkilöstö oli saapunut paikalle muutamissa minuuteissa soitosta, tuomiossa sanotaan. 

Mies kiisti syytteen ja sanoi pyrkineensä herättämään ja elvyttämään naista. Hänen mukaansa oli vahvoja viitteitä, että nainen oli ollut elossa, kun hän oli aloittanut avun hankkimisen. 

Hovioikeus katsoi Jonne Kristian Vuorelan, 35, syyllistyneen tappoon ja tuomitsi hänet yhdeksän vuoden vankeuteen. Oikeus antoi tuomionsa viime kuussa.

Lue myös:

    Uusimmat