Sisko yritti tappaa alaikäisen veljensä rautakangella – jätti pojan virumaan 12 tunniksi ja esteli avun saamista

Nuori nainen yritti tappaa 16-vuotiaan veljensä lyömällä tätä kolme kertaa painavalla rautakangella päähän. Käräjäoikeus tuomitsi naisen vankilaan. Samalla nainen joutuu suorittamaan aiemmin hänelle tuomitun ehdollisen vankeusrangaistuksen törkeästä pahoinpitelystä.

Väkivallanteko tapahtui Sastamalassa viime vuoden lokakuussa. Nainen oli noin kello neljän aikaan aamuyöllä lyönyt yli 7-kiloisella rautakangella poikaa päähän useampaan kertaan.

Ennen väkivallantekoa asunnossa oli juhlittu syntymäpäiviä ja nautittu alkoholia.

Poika olikin väkivallan alkaessa ollut sekavassa tilassa, eikä kyennyt täysin puolustautumaan. Poika makasi lyöntien aikana sängyssä vatsallaan ja yritti suojata päätään käsillään.

Iskuista aiheutui pojalle voimakkaasti verta vuotava haava takaraivoon, ja myös tämän nenästä ja suusta alkoi vuotaa verta. Hän menetti tajuntansa.

Nainen soitti pojalle apua vasta seuraavana iltapäivänä noin 12 tuntia väkivallan jälkeen, kun poika ei ollut herännyt. Poika kuljetettiin Taysiin, missä hänelle tehtiin välittömästi hätäleikkaus.

Väkivalta aiheutti pojalle muun muassa aivoverenvuotoa ja muita vakavia pään alueen vammoja. Vammat olivat hengenvaaralliset ja olisivat todennäköisesti johtaneet kuolemaan, jos poika ei olisi saanut apua. Vammoja olisi lääkärinlausunnon mukaan voinut myös tulla vähemmän, jos poika olisi saanut apua nopeampaa.

Poika tokeni kunnolla vasta usean päivän jälkeen sairaalassa. Hän vietti miltei viikon teho-osastolla.

Nainen myönsi väkivallan

Nainen kiisti syytteen tapon yrityksestä käräjillä, mutta myönsi tehneensä väkivaltaa ja syyllistyneensä perusmuotoiseen pahoinpitelyyn.

Naisella ei ollut kertomansa mukaan aikomusta tappaa poikaa tai saattaa tätä hengenvaaralliseen tilaan. Hän väitti lyöneensä poikaa kolme kertaa vain noin 20 sentin lyöntietäisyydeltä.

Naisen mukaan hänen tarkoituksenaan oli vain lyödä poika tajuttomaksi, koska tämä oli käyttäytynyt aggressiivisesti ja uhkaavasti itseään ja muita kohtaan. Naisen mukaan poika oli tullut hänen asunnolleen päihtyneenä, käyttäytynyt arvaamattomasti ja alkanut lopulta riehumaan.

Nainen kertoi oikeudessa, että oli etsinyt rauhoittamiseen ensin valurautaista paistinpannua, mutta kun ei ollut sitä löytänyt, oli hän tarttunut rautakankeen.

Rautakangella lyömiään iskuja nainen oli kertomansa mukaan rytmittänyt sanomalla pojalle välissä, että "nyt, vittu rauhotut".

Kolmannen iskun jälkeen poika oli mennyt tajuttomaksi. Poika kävi tämän jälkeen hetken vielä tajuissaan ja kertoi päähänsä sattuvan. Tämän jälkeen hän tokeni vasta sairaalassa.

Meni nukkumaan ja jätti pojan virumaan

Nainen väitti vahtineensa pojan vointia koko yön. Hän oli kuitenkin mennyt itse nukkumaan aamun valjettua.

Herättyään seuraavana iltapäivänä hän oli yrittänyt herätellä poikaa, mutta tämä ei ollut reagoinut.

Poika oli vain haparoinut kädellään ja toistellut naisen nimeä. Kun poika ei ollut herännyt, nainen oli alkanut itkeä ja kaatanut vettä tämän päälle.

Kun tämäkään ei tepsinyt, nainen soitti hätäisenä äidilleen ja kyseli, mitä hänen tulisi tehdä. Äiti kehotti soittamaan ambulanssin.

Nainen soitti hätäkeskukseen, mutta väitti vielä, että poika olisi saanut päävammansa yritettyään lähteä asunnosta ikkunan kautta. Hän väitti, ettei pojalle olisi tehty väkivaltaa.

Esteli avun saamista

Käräjillä kävi ilmi, että nainen oli soittanut hätäkeskukseen ensimmäisen kerran jo aamuyöllä. Ei kuitenkaan hälyttääkseen apua, vaan kertoakseen, että talon tapahtumista oli tehty aiemmin "pilapuhelu" ja että paikalle ei olisi syytä tulla, koska mitään hätää ei ole.

Tuomiosta ei käy ilmi, oliko hätäkeskukseen todella soitettu, mutta ainakin nainen oli ollut siinä uskossa.

Tuomion mukaan nainen oli myös sanonut asunnossa paikalla olleelle 15-vuotiaalle tytölle, ettei paikalle tarvittaisi ketään ylimääräistä.

Tyttö oli nähnyt väkivaltatilanteen ja soittanut sen jälkeen kaverilleen, mutta nainen oli tullut puheluun väliin ja väittänyt, että poika nukkui rauhallisesti.

Poika saikin apua vasta seuraavana päivänä, kun nainen soitti hätänumeroon toisen kerran kello 16.09.

Usean vuoden vankeus

Pirkanmaan käräjäoikeus tuomitsi vuonna 1999 syntyneen naisen 4 vuoden ja 7 kuukauden yhteiseen vankeusrangaistukseen tapon yrityksestä.

Rangaistukseen lukeutui myös naiselle syksyllä 2019 Turun hovioikeudessa luettu tuomio törkeästä pahoinpitelystä. Nainen oli tuolloin heilunut kirveen kanssa ja lyönyt ainakin hamarapuolella miestä. Nainen sai tuolloin 1 vuoden ja 10 kuukauden ehdollisen vankeusrangaistuksen, ja oli veljensä tapon yrityksen aikaan koeajalla.

Veljelleen nainen joutuu maksamaan erilaisia vahingonkorvauksia yhteensä yli 20 000 euroa.

Lisäksi käräjäoikeus määräsi, että teossa käytetty rautakanki tuomitaan valtiolle menetetyksi.

MTV Uutiset ei julkaise tapon yrityksestä tuomitun naisen nimeä alaikäisen uhrin henkilöllisyyden suojelemiseksi. Uhri on tuomitun perheenjäsen.

Lisäksi juttuun liittyy toinen alaikäinen.

Myös 15-vuotiaalle tytölle tuomio

Samalla kertaa vuonna 1999 syntyneen naisen kanssa tuomittiin pelastustoimen laiminlyönnistä nuorena henkilönä 15-vuotias tyttö, joka oli väkivallan aikaan paikalla asunnossa ja näki väkivallan.

Tyttö kertoi oikeudessa, että nainen oli lyönyt poikaa rautakangella kaksin käsin ja että iskut olivat näyttäneet "tosi voimakkailta". Tytön mukaan liikkeet olivat isoja ja heilahdus yli 20 senttiä, ehkä jopa 50.

Tytön mukaan nainen oli ollut kiihtynyt ja hysteerinen. Hänen mielestään poika olisi voitu saada rauhoittumaan muutenkin kuin rautakangella.

Käräjäoikeuden mukaan tytön olisi pitänyt hoitaa pojalle apua. Käräjäoikeuden mukaan vanhempi nainen ei ollut estänyt tytön yhteydenpitoa tai liikkumista asunnossa, vaikka tämä olikin suhtautunut kielteisesti ehdotuksiin avun hankkimisesta.

Tyttö oli nähnyt pojan olevan tajuton ja vuotavan verta päästään. Hän ei kuitenkaan ollut soittanut hätäkeskukseen tai muutenkaan huolehtinut, että poika saisi apua.

Tyttö ei esimerkiksi ollut paljastanut tapahtunutta häntä hakemaan tulleelle äidilleen.

Tytölle tuomittiin 30 päiväsakkoa, joista maksettavaa jää hänelle 180 euroa. 

Käräjäoikeuden tuomio ei ole lainvoimainen ja siihen voi yrittää hakea muutosta hovioikeudesta.

Lue myös:

    Uusimmat