Uusi mullistava syöpälääke saattoi pelastaa 9-vuotiaan pojan hengen: "Paras asia, joka meille on tapahtunut"

Yhdysvalloissa vastikään hyväksytty syöpälääke on saattanut pelastaa pienen 9-vuotiaan pojan hengen.

Kun Ashton Leeds oli 5-vuotias, hänellä todettiin neljännen asteen kilpirauhassyöpä. Karu totuus selvisi, kun pojalta otettiin koepala kaulasta löytyneen kyhmyn takia.

– Huomasimme vähitellen, että hänen hengityksensä oli muuttunut ja hän oli laihtunutkin hieman, joten menimme uudestaan lääkärin pakeille. Hänet röntgenkuvattiin uudelleen ja kävi ilmi, että syöpä oli levinnyt hänen keuhkoihinsa, äiti Kayley Leeds kertoi Good Morning America -ohjelmassa.

Ashton leikattiin useamman kerran. Kirurgiset operaatiot tai muutkaan hoidot eivät kuitenkaan estäneet tautia leviämästä.

– Pahin hetki oli luultavasti se, kun leikkauksen jälkeen näin hänet kytkettynä kaikkiin laitteisiin, isä Shayne Leeds kertoi tv-ohjelmassa.

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä

Lääkärit huomasivat, että Ashtonin syöpä oli tullut vastustuskykyiseksi hoidoille. Tilanne kuitenkin muuttui täysin, kun kävi ilmi, että olisikin uudenlainen tapa hoitaa syöpää.

FDA hyväksyi uuden lääkkeen

Abc News -sivusto kertoo, että Yhdysvaltojen elintarvike- ja lääkevirasto FDA oli juuri hyväksynyt uudenlaisen syöpälääkkeen. Se vaikuttaa tiettyyn geneettiseen mutaatioon, jota esiintyy tietynlaisissa syöpämuodoissa. Lääke iskee proteiiniin, joka saa syövän kasvamaan tietyissä kasvaimissa. Lääkkeen nimi on Vitrakvi, toiselta nimeltään "larotrectinib".

– Larotrectinib vaikuttaa nimenomaan muutoksiin tietynlaisten syöpämuotojen DNA:ssa, kertoo Katie Albert, lasten syöpätauteihin erikoistunut lääkäri Seattlen lastensairaalasta.

Lääkettä tutkittiin kolmessa kliinisessä kokeessa, joihin osallistui 176 syöpäpotilasta. Kaikilla potilailla oli NTRK-mutaatio.

Kanadan Albertassa asuva Ashtonin perhe ajoi yli 1100 kilometriä Seattlen lastensairaalaan hoitojen takia. Se näyttäisi kannattaneen, sillä Ashtonin tila koheni huomattavasti.

Floridalaisen H.Lee Moffitt Cancer Center & Research Institute -keskuksen lääkäri Damon Reed kertoo, että lääke toimii ”melkein joka kerta”, kun potilaalla on juuri se mutaatiomuoto, johon lääke vaikuttaa.

Videolla keskustellaan rintasyövästä. Artikkeli jatkuu videon alla. 

8:58

Lääke antoi toivoa tulevaan

Ashtonin äidin mukaan uusi lääke on antanut toivoa. Vaikka Ashton ei olekaan kokonaan parantunut, pidetään hänen ennustetaan nyt toiveikkaana.

– Tämä lääkitys on paras asia, joka meille on tapahtunut viimeisten parin vuoden aikana, hän kertoo.

Abc7chicago-uutismedian mukaan tämä lääke ei välttämättä ole avain kaikkien onneen. Lääke nimittäin ilmeisesti toimii vain niille syöpäpotilaille, joilla kyseinen geenimutaatio on. Lisäksi Business Insider -sivusto kertoo, että lääkehoidolle tulee vuodessa hintaa yli 390 000 dollaria.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja