Lääkärit luulivat selkärangassa ollutta syöpää niveltulehdukseksi – 17-vuotias tyttö kuoli

Lääkärit luulivat teinin kärsivän niveltulehduksesta, kunnes paljastui, että hänen selkäytimessään oli kasvain. Kun syöpä löydettiin, mitään ei ollut enää tehtävissä. 

Skotlantilaisen 17-vuotiaan Alix Cassidyn väitetään kuolleen siksi, että lääkärit eivät havainneet hänen selkärankansa syöpäkasvainta, vaan luulivat hänen kärsivän niveltulehduksesta. Tyttö kuoli syöpään noin seitsemän kuukautta ensimmäisten oireiden ilmaantumisen jälkeen.

Tytön äiti Caron Cassidy kertoo The Sun -lehdelle järkyttyneensä, kun lääkärit kertoivat, että tytöllä olikin parantumaton syöpä. Mitään ei enää siinä vaiheessa ollut tehtävissä.

Sormet eivät toimineet

Alixin oireet alkoivat viime vuoden lokakuussa, kun hänen sormensa eivät toimineet. Tuolloin arveltiin, että hänellä oli niveltulehdus.

Alix söi särkylääkkeitä kolme kuukautta. Tammikuussa Caron päätti viedä hänet yksityislääkärille.

– Alixin sormista meni tunto. Hän ei pystynyt edes avaamaan joululahjojaan, vaan minun piti tehdä se hänen puolestaan. Hän ei voinut paijata koiraakaan.

Äiti kertoo, että kymmenen minuutin lääkärikäynnin aikana lääkäri taivutteli Alixin käsiä ja totesi, että kyseessä ei ollut niveltulehdus. Vika oli tytön selkärangassa. Tyttö lähetettiin saman tien jatkotutkimuksiin.

Kyseessä olikin syöpä

Alix vietiin sairaalaan. Muutaman päivän kuluttua hänen vasen jalkansa ei enää toiminut. Niinpä hänet vietiin kiireesti ambulanssilla Glasgow’ssa sijaitsevan Queen Elizabethin sairaalan neurologiselle osastolle.

– Pääsimme sinne iltaviideltä. Kuudelta hän meni kuvaukseen ja kahdeksan aikaan minulle kerrottiin, että hänellä oli syöpä, Caron kertoo. 

Diagnoosia muutettiin

Caron kuitenkin väittää, että koepalan ottamisen jälkeen kirurgit olivat yhtäkkiä sitä mieltä, että tytöllä ei ollut kasvainta. He veikkasivat, että kyseessä saattoi olla jokin tulehduksellinen sairaus.

Lisätestien jälleen Alix sai lähteä kotiin.

Syöpä ja ravinto 5:18
Videolla keskustellaan ruoan ja syövän yhteydestä. 

Kädet ja jalat lakkasivat toimimasta

Kolme viikkoa myöhemmin tytön kunto alkoi romahtaa.

– Hänen molemmat jalkansa pettivät. Soitin ambulanssin ja 24 tunnin kuluttua hänen kätensä ja jalkansa olivat toimintakyvyttömiä, Caron kertoo.

Caronin mukaan myös Alixin lihakset olivat lakanneet toimimasta. Hän väittää, että lääkärit olivat tästä huolimattakin sitä mieltä, että tytöllä ei ollut syöpää.

– Niinpä neurologi tuli takaisin. Alix sai suonensisäisesti vahvoja steroideja kolme päivää, mutta sillä ei ollut mitään vaikutusta, Caron kertoo.

– Se oli aivan hirveää, Caron muistelee.

Kasvain selkäytimessä

Alix päätyi uudelleen sairaalahoitoon. Häneltä otettiin uusi koepala toukokuun toisen päivänä. Silloin kävi selväksi, että tytön selkäytimessä tosiaan oli kasvain.

Caron kertoo, että koko perhe oli järkyttynyt uutisesta.

– Syöpälääkärit kertoivat, että mitään ei ollut tehtävissä. He sanoivat, että ”emme voi tarjota sädehoitoa, koska kasvain on kasvanut. Emme voi tehdä muuta kuin yrittää helpottaa tilannetta."

Äiti syvästi järkyttynyt

Caron on syvästi järkyttynyt siitä, että lääkärit tekivät tällaisen virheen. Hän oli luottanut lääkäriin, joka oli arvellut, että Alixilla oli jokin tulehdussairaus.

Caron uskoo, että lääkärit olisivat huomanneet syövän, jos he olisivat tehneet tytölle yksinkertaisen refleksitestin.

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä.

NHS Greater Glasgow and Clyde -organisaation tiedottaja on kommentoinut tapausta sanomalla, että kyseessä on erittäin monimutkainen tapaus.

Alix menehtyi viime viikolla.

Lue myös:

    Uusimmat