Lääkärin uhkailu ei ole virkamiehen vastustamista

Reseptin kirjoittaminen ei korkeimman oikeuden mielestä ollut julkisen vallan käyttöä. Näin ollen uhkailemalla reseptiä vaatinutta potilasta ei voitu tuomita virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta.

Jupakka sai alkunsa, kun syytetty potilas soitti terveyskeskukseen ja vaati päästä tietyn lääkärin vastaanotolle, jotta tämä uusisi hänen reseptinsä. Potilas uhkasi tulevansa vastaanotolle ja lääkärin kotiin pesäpallomailan kanssa, jos hänelle ei heruisi aikaa.

Syyttäjä vaati potilaalle syytettä virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta. Käräjäoikeus yhtyi syyttäjän näkemykseen ja tuomitsi potilaan muun muassa tästä asiasta ehdottomaan vankeuteen.

Hovioikeus katsoi miehen syyllistyneen laittomaan uhkaukseen eikä virkamiehen väkivaltaiseen vastustamiseen, koska lääkäri ei käyttänyt julkista valtaa reseptiä kirjoittaessaan. Potilas sai muun muassa tästä asiasta ehdollista vankeutta.

Asia eteni lopulta korkeimpaan oikeuteen, joka tämän päiväisellä päätöksellään kallistui hovioikeuden kannalle ja säilytti sen antaman tuomion.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat