Mainos

Lääkärin kokemus kirvoitti lukijat avautumaan: Hoitajien tyly kohtelu on monelle tuttua

Lääkärin Helsingin Sanomiin kirjoittama mielipidekirjoitus on kirvoittanut runsaasti kommentteja vastaavaa kokeneilta, mutta saavat hoitajat myös kiitosta. Tylyn käytöksen syyksi epäillään myös työuupumusta.

Lääkäri kirjoitti tämän päivän Helsingin Sanomien mielipideosastolla kokemastaan tylystä kohtelusta, jota sai helsinkiläisen sairaalan päivystyksessä. Kirjoituksessa hän kertoo, miten tunsi päivystyksessä olonsa lopulta turvattomaksi ja arvottamaksi.

Kirjoitus on saanut monet kommentoimaan MTV Uutisten nettisivuilla ja kertomaan, että ovat törmänneet samaan. Syyksi monet epäilevät resurssien puutetta ja uupumustakin veikataan töykeilyn syyksi.

Näin asian ilmaisee Anna: "Empatia ja inhimillisyys on jääny valtiovallan päätösvasaran alle! Ihmiset viedään työssään, varsinkin hoitoaloilla, niin äärimmilleen, että mitä muuta voi odottaa!?"

Marin veikkaus on, että tilanne on johtanut kierteeseen: "Kierre vain pahenee: kiire, itsehillinnän puute, huono käytös, valitus, valituksen aiheuttama selvitystyö ja vastaus, lisää kiirettä koneen äärellä, närkästystä, lisää huonoa käytöstä, lisää valituksia, lisää kiirettä."

Ja sitten se uupumus, jonka itse hoitoalalla toiminut on huomannut.

Näin asiaa kommentoi Raili, joka luopui hoitajan urastaan: "Rutinoituneita ja väsyneitä sekä liiallisen työtaakan painamia hoitajia. Onneksi löin jarrut pohjaan ajoissa viisaan ja hyvän lääkärin kanssa ja pääsin pois ennen kuin olisin muuttunut samanlaiseksi."

Riitta puolestaan on tyytyväinen, että hoitoalalla työskentelevä on itse joutunut kohtaamaan ikävää kohtelua. "Joo alalle koulutetaan väkisin ihmisiä, jotka ei sinne halua eikä kuulu. työolot huonot ja palkka huono. Liian vähän hoitajia ym. Jokaisen lääkärin ja hoitoalalla työskentelevän pitäisi joutua potilaaksi. avartaa kummasti silmiä, ja muuttaa asennetta ja tapoja kohdata potilas." 

Moni oli kuitenkin sitä mieltä, että hoitajia löytyy joka lähtöön.

Mutta myös niitä jotka ansaitsevan kiitoksen: "On hoitajia ja hoitajia. Olen saanut hyvää ja huonoa kohtelua, syytä on vaikea tietää mitkä johtavat joidenkin hoitajien ilkeään käytökseen, mutta yksi syy ylitsemuiden on mielestäni se, että se töykeä, ilkeä, empatiakyvytön ihminen on täysin väärällä alalla", kirjoittaa Leena.

Merja puolestaan kiittelee vuolaasti saamastaan hoidosta muutama viikko sitten: "Minä sain kolme viikkoa sitten mitä parhainta hoitoa sekä hoitajilta että lääkäreiltä, kun jouduin päivystykseen. Kaikki ilmoittivat aina nimensä, kun tulivat hoitamaan. Kukaan ei hermostunut vaikka jouduin koko ajan pyytämään apua. Kiitos hoitohenkilökunnalle!"

Samaa mieltä on myös Tiina: "Juuri sairaalasta kotiutuneena voin vain kiittää hoitajia hyvästä hoidosta, minut ainakin passattiin ja huomioitiin joka käänteessä, negatiivisimmat kokemukset olen saanut lääkäreiden asenteesta, niissä on totisesti parantamisen varaa, miten potilas kohdataan ja ettei häntä jätetä täysin huomiotta kun puhutaan vain kollegoiden kesken hänen hoidostaan."

Kohdennetaanpa kiitoksia myös suoraan sairaalan tietylle osastolle, kuten Naistenklinikan osasto 11:lle.

"Naistenklinikan syöpäosasto 11 ja poliklinikka pitää mainita kuitenkin yhtenä esimerkillisenä poikkeuksena. Siellä hoitajat ovat potilasta varten,toteuttavat potilaskeskeistä sairaanhoitoa parhaimmillaan. Yhtäkään huonosti potilasta kohtelevaa hoitajaa tai lääkäriä en ole siellä neljän vuoden aikana tavannut. Sinne voi mennä huolineen ja murheineen. Sinua ymmärretään ja tuetaan koko henkilöstön voimin!".

Sairaalassa tehdään rankkaa työtä, ja monet hoitajista yrittävät parhaansa. Tässä esimerkkejä teoista, jotka saavat iloa sairaalaelämän keskelle:

2:02

3:58

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.