Lääkäriliitto: Nuoret saavat aseluvan liian helposti

Viranomaisten tiedonvaihdon terästämistä on syytä pohtia, sanoo Lääkäriliiton toiminnanjohtaja Heikki Pälve.

- Ihmettelen sitä, kuinka helppoa aseluvan saaminen on tähän asti ollut hyvin nuorilta hakijoilta. Aseluvan on saanut ilman minkäänlaista sitoumusta yhteisölliseen käyttäytymiseen, kuten metsästysseuraan tai ampumakerhoon, Pälve toteaa.

Lääkäriliiton toiminnanjohtaja Heikki Pälve painottaa kuitenkin, että ylilyöntejä pitää välttää.

- Pahimmillaan lääkäreiden tietojen avaaminen muille voisi johtaa siihen, että esimerkiki masennuksesta kärsivät eivät hakeudu hoitoon.

Pälveen mukaan suurempi ongelma meillä on siinä, että me saisimme nuoret, masentuneet miehet hakeutumaan hoitoon. Jos he pelkäävät esimerkiksi sitä, että he eivät voi sen jälkeen osallistua metsästysseuran toimintaan tai muuhun vastaavaan, niin lopputuloksena saattaa olla, että meillä on aseenkantaja, joka ei saa asianmukaista hoitoa masennukseensa, ja se ei varmasti voi olla yhteiskunnan edun mukaista.

(Pekko Ylönen)

Pälven mielestä kaikkien viranomaisten täytyykin tulevaisuudessa katsoa toimintatapoja tarkkaan.

- Poliisilla on jo tällä hetkellä lakiin perustuvat oikeus saada tietoja lääkäreiltä. Mutta tietoja haettaessa syyn täytyy olla hyvin perusteltu. Potilaan ja lääkärin välinen suhde on mitä suurimmassa määrin luottamuksellinen ja sillä on erittäin suuri merkitys tässä yhteiskunnassa, Pälve muistuttaa.

- Lääkärien tiedot eivät voi olla vapaasti poliisien käytössä!

Lääkäriliiton toiminnanjohtaja Heikki Pälve on sitä mieltä, että lääkärien tulee entistä aktiivisemmin kysyä potilailtaan mahdollisesta aseesta. Varsinkin, jos potilaan puheet antavat aihetta huoleen. Lääkäri voi myös kysyä suoraan potilaalta, että mitä hän aikoo aseen kanssa nyt tehdä, sanoo Pälve.

- Lääkäri voi opastaa potilasta toimittamaan ase jonkun muun tahon säilytettäväksi siihen asti, kunnes potilaan mielenterveys on jälleen kunnossa.

Lue myös:

Lue myös:

    Uusimmat