Lääkäri vinkkaa: Näin ennakoit flunssan

Joko flunssa kolkuttaa ovella? Näin ehkäiset syksyn tauteja lääkärin ohjeiden mukaan.

Helsingin kaupungin epidemiologisen toiminnan infektiolääkäri Hannele Kotilainen sanoo, että syksyllä vaanivat flunssat voi parhaiten välttää perinteisin keinoin.

– Jos jotenkin voi välttää, niin hyvällä käsihygienialla, saippuavesipesulla ja huuhteen käytöllä, mikäli saatavilla. On syytä muistaa myös hyvä yskimishygienia, että ei yskitä päin toisia.

Perinteisillä varotoimenpiteillä voi lääkärin mukaan ainakin ehkäistä sen, että muut eivät saa taruntaa.

Tavallisen syksyn flunssaa vastaan hyväksi varotoimenpiteeksi Kotilainen suosittaa myös pukeutumaan lämpimästi – hänen mukaansa kesän jälkeen kevyt pukeutuminen usein unohtuu pääll, eikä ilmaston huomatakaan viilentyneen.

– Influenssan suhteen paras ehkäiseminen onkin hankkia rokote, Kotilainen sanoo.

Terveydentila vaikuttaa vastustuskykyyn

Voivatko lasten flunssat olla sitkeämpiä ja tartua myös aikuiseen hanakammin? Kotilainen ei näe asiassa perää, että lapselta saatu tartunta olisi sitkeämpi kuin aikuiselta. Ennemmin hän näkee taudin hanakkuuteen vaikuttavan aikuisen perusterveyden tai sen, mitä sairauksia hänellä on.

– Jos on sellaisia sairauksia, jotka heikentävät vastustuskykyä, ja sitä kautta sitten saattaa tauti vaikka lapselta tarttua, voi tauti olla sitkeämpi ja ja jatkua pidempään.

Mikäli sairastaa harvoin flunssaa, ei Kotilaisen mukaan sekään vielä kerro, että omaa paremman vastustuskyvyn, ja että muita sairauksia paremmin vastustaisi.

– Se on aika yksilöllistä. Toisilla saattaa limakalvojen rakenne olla parempi kuin toisilla, eivät sairastu siksi flunssaan, Kotilainen selventää.

Hyvä käsihygieniä kunniaan

Entä pestäänkö nykyään jo liikaakin käsiä, tai onko liian hyvästä hygieniasta enää mitään hyötyä? Kotilainen uskoo, että hyviä sääntöjä oikeaoppisesta käsienpesusta ja yskimisestä ei kannata unohtaa.

– Meillä on muitakin tauteja, jotka leviävät kosketuksen ja käsien välityksellä, sekä ilmateitse pisaratartuntana. Yleinen valistus on hyvä pitää yllä.

Lue myös:

Annimari Pasanen / MTV3

Lue myös:

    Uusimmat