Lääkäri: Tässä tapauksessa matkavakuutus ei korvaa hoitokuluja

Sairaana matkalla - kuka korvaa ja mitä? 25:25

Studio55.fi-lähetyksessä vierailleet lääkäri Ari Kinnunen sekä OP-Pohjolan korvauspalvelun johtaja Antti Huhtala kertoivat, missä tilanteessa matkavakuutus ei korvaa reissussa sairastumisesta mitään.

– Jos yleisen lääketieteellinen käsityksen mukaan ei ole oletettavaa, että sairaus pahenisi sillä matkalla, niin silloin, jos se yllättävästi pahenee, kyllä matkavakuutus siihen turvaa tuo. Mutta jos on oletettavaa, että sairaus saattaisi pahentua, niin silloin se ei korvaa hoitokustannuksia, OP-Pohjolan korvauspalvelun johtaja Antti Huhtala kertoo.

Lääkäri Ari Kinnusen mukaan harmillisin tilanne syntyy, kun henkilö ei ole tiedostanut sitä, että hänen sairautensa tutkimukset ovat kesken ennen matkan alkua. 

– Silloin jos hän joutuu ulkomailla sairaalaan, niin vakuutus ei korva mitään.

Kinnunen kertoo kuvitteellisen esimerkin.

– Keski-iän sivuuttanut mies on tekemässä lumitöitä, ja hänelle tulee vähän painon tunnetta rintaan. Se menee heti ohi kun rasitus lopetetaan, mutta hän päättää mennä lääkärin vastaanotolle. Lääkäri ottaa sydänsähkökäyrän, jossa ei näy mitään, mutta toteaa, että täytyy tehdä rasituskoe, koska siinä kaikkein herkimmin näkyy se, että sydänlihas kärsii hapenpuutteesta. Ensimmäinen vapaa aika on kahden viikon kuluttua, jonka jälkeen potilas sanoo lääkärille, että ”olen lähdössä Thaimaahan, siellä ei tarvitse tehdä lumitöitä, että voiko tutkimuksen tehdä matkan jälkeen?"

– Jos lääkäri ei tiedä vakuutuksen ehtoja lainkaan, hän saattaa sanoa potilaalle, että ”mene vaan, ei siinä sen kummempaa.” Jos potilas ulkomailla joutuu sitten sairaalahoitoon sen rintakivun ja sydäninfarktin takia, niin vakuutus ei korvaa mitään. Ja jälleen kerran potilaan on hirvittävän vaikea ymmärtää sitä, Kinnunen sanoo Studio55.fi-lähetyksessä.

Jos lääkäri on antanut luvan matkustaa, miksi hänen sanansa ei paina?

– Täytyy muistaa se, että kun hoitava lääkäri sanoo mielipiteensä, niin se on enemmän tai vähemmän arvaus – sofistikoitunut arvaus. Ja siitä seuraa, että hoitavalla lääkärillä ei ole mitään vastuuta mielipiteistänsä. Hän on vain arvellut, että näin voidaan tehdä, Kinnunen sanoo.

Millaiset sairastumiset tyypillisesti tuottavat matkoilla eniten ongelmia? Katso koko haastattelu!

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja