Lääkäri: Ruskeaa läskiä pidetään edelleen kauniimpana kuin valkoista

Ihotautilääkäri uskoo, että rusketuksen ihannoinnin takia monet suomalaiset polttavat edelleen nahkansa.

– Suomalaiset eivät edelleenkään suojaa itseään tarpeeksi auringolta. Tämä johtuu kulttuurisidonnaisista mieltymyksistä: valitettavasti yhä ajatellaan, että ruskea läski on kauniimpaa kuin valkoinen läski, ihotautilääkäri Susanna Virolainen sanoo.

Koska suomalaiset kuuluvat enimmäkseen ihotyyppeihin 2 ja 3, kesällä auringonpaisteessa aurinkorasvaa pitäisi lisätä iholle tunnin välein. Jos käy uimassa tai hikoilee kovasti, niin vielä useammin.

– Ihotyyppi 1 on sellainen, joka ei rusketu koskaan ja palaa aina. Ihotyyppi 4 puolestaan ruskettuu aina eikä koskaan pala.

– Sillä ei ole väliä, käyttääkö suojaukseen rasvaa vai öljyä. Tärkeintä on, että suojakerroin on riittävän korkea. Jos on jo ruskettunut, kerrosta voi alentaa, mutta suojausta pitää edelleen lisätä tasaisin väliajoin.

Äärimmäisyyksiä Virolainen kehottaa välttämään niin auringonotossa kuin sen välttelyssäkin.

– Ei Suomen kahta vuosittaista hellepäivää tarvitse sisätiloissa viettää. Aurinko on hyväksi esimerkiksi D-vitamiinin saannin kannalta, mutta siihen riittää 15–30 minuutin oleskelu auringossa silloin, kun se paistaa. Auringossa ei tarvitse maata.

Studio55.fi/Piia Simola

Kuva: Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja