Lääkäri: Muunto-ongelman synnystä ei tutkimusnäyttöä

Kilpirauhanen epäkunnossa? 26:22

Hyvinvointialan yrittäjä ja Hormonitasapaino-kirjan kirjoittaja Kaisa Jaakkola puhuu kilpirauhasen stressiperäisestä muunto-ongelmasta ja elämäntapojen vaikutuksesta kilpirauhasvaivoihin. Lääkäri kehottaa suhtautumaan varauksella.

Endokrinologian erikoislääkäri, professori Matti Välimäki kirjoittaa Lääkärilehdessä, että toisinaan Wilsonin syndroomaksi kutsutun muunto-ongelman synty selitetään ilman minkäänlaista tutkimusnäyttöä. Välimäen mukaan oireyhtymän väitetään selittävän lähes kaikki mahdolliset oireet ja siihen tulisi suhtautua varauksella.

– Varoituksen sanat ovat tarpeen, Välimäki kirjoittaa.

Myös Jaakkola myöntää, ettei aihetta ole juuri tutkittu. Välimäki kirjoittaa kuitenkin, että tavasta, jolla oletettua muunto-ongelmaa hoidetaan, voi olla jopa haittaa.

Tavallisesti kilpirauhasen vajaatoimintaa hoidetaan tyroksiinilla. Joskus, kun on saatu tarpeeksi näyttöä siitä, että osa potilaan oireista jatkuu riittävästä tyroksiinihoidosta huolimatta ja muut taudinaiheuttajat on rajattu pois, käytetään yhdistelmähoitoa. Yhdistelmähoidossa potilaalle annetaan tyroksiinin lisäksi myös trijodityroniinia.

– Sydämen rytmihäiriöt ovat hoidon suurin vaara, Välimäki kirjoittaa yhdistelmähoidosta.

Jaakkolan esittelemän muunto-ongelman hoidossa käytetään ainoastaan trijodityroniinia eikä menetelmän vaaroja ole tutkittu. Edes kliinisessä käytössä olevaa yhdistelmähoitoa ei Välimäen mukaan suositella raskaana oleville tutkimustiedon puutteen vuoksi.

Välimäki toteaa Studio55.fi-ohjelmassa, että perimä on kilpirauhasen vajaatoiminnan puhkeamiseen eniten vaikuttava tekijä eikä myöskään elämäntapojen vaikutuksesta ole tieteellistä näyttöä.

Lähde: Lääkärilehti 18/2013

Lue myös:

    Uusimmat