Onko B12-vitamiinista apua Alzheimerin tautiin? Lääkäri vastaa

Avun maalaislääkäri Tapani Kiminkinen vastaa Studio55.fi-tv-lähetyksissä ja nettisivuilla katsojien kysymyksiin. Tällä kertaa Saara halusi tietää, onko B12-vitamiinista tai muista muistivitamiineista apua Alzheimerin tautiin. Alla Kiminkisen vastaus.

Alzheimerin tauti alkaa jopa vuosikymmeniä ennen havaittavia oireita, ja sen taustalla katsotaan olevan epäsovinnaisen valkuaisen (amyloidi) kertyminen aivoihin. Mahdollisena laukaisevana tekijänä pidetään tulehdusprosessia, mikä mahdollistaisi rokotteen teoreettisen kehittämisen.

Luonnollisesti mikään näistä mekanismeista ei ole vielä kiveen hakattu. Tämän prosessin estämiseksi ei ole vielä tiedossa hoitokeinoa. Anatomisten muutosten kehittymistä ei ole vielä mahdollista hidastaa eikä pysäyttää.

Sitä vastoin potilaan toimintakykyä voidaan parantaa monipuolisilla virikkeillä ja joskus väliaikaisesti lääkityksellä. Hyvien peruselämäntapojen on todettu olevan eduksi. Erityisen keskeistä niiden merkitys on verisuoniperäisen muistihäiriön ehkäisyssä ja hoidossa (verenpaine, kolesteroli, sokeritauti, alkoholin käyttö, tupakointi, liikkumisen puute, liikapaino). Myös perintötekijöillä on vaikutusta.

B12-vitamiinin vaje täytyy ehdottomasti korjata, koska se voi vaikuttaa kognitioon. Asia selviää laboratoriokokeella.

Jos pitoisuus on normaali, ylimääräisellä vitamiinin saannilla ei ole osoitettu olevan merkitystä. Sama tilanne on muidenkin vitamiinien kohdalla.

Mikä merkitys sitten on mikrobiomilla (niillä neljällä kilolla kehossamme olevalla normaaliflooran bakteerilla) erilaisten sairauksien, etenkin autoimmuunisairauksien synnyssä, on vielä tuntematon. Käy hyvin arvaaminen, että tältä alueelta tulemme saamaan lähivuosina lisää merkittävää tietoa. Summassa ei voi kuitenkaan suosittelemaan lähteä. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja