Lääkäri lähetyksessä: Gramma norovirusta voisi tartuttaa miljardi ihmistä

Ylihygienia 24:53

Studio55.fi-ohjelman lähetyksessä vierailleen infektiolääkäri Jukka Lumion kanssa pohdittiin kesäisissä uimavesissä levinneen noroviruksen tarttumisen syitä.

Infektiolääkäri Jukka Lumio sanoo kesällä järvien uimavesistä tarttuneiden virusten olevan hyvinvointimme kääntöpuoli. Lumion mukaan ripulitaudit ovat todellisuudessa hyvin yleinen pienten lasten tappaja maapallolla. Sellaista Suomen uimavesissä tarttunut norovirus ei aiheuta. 

– Norovirus ei ole osa luontoa, ja jos me ihmiset emme sitä sinne veisi, niin sitä ei siellä olisi, Lumio kertoo.

Lumio sanoo viruksen tarttuvan helposti.

– Järvivettähän on paljon Suomessa, mutta tätä virusta on niin paljon ripuloivan ulosteessa, että yhdellä grammalla virusta voisi taitava henkilö tartuttaa miljardi ihmistä, eli kaikki Euroopan asukkaat.  

– Ja vaikka se laimenee miljoonaan litraan vettä, niin sitä on edelleen riittävästi, eli yli kymmenen virusta tullakseen pienen uintihörppäyksen mukana. Tämä on se selitys, ja se on tullut sinne viemäreistä, tai joltain on lirahtanut uidessa, Lumio arvioi.

Lumion mukaan helteellä ei pitäisi olla epidemian kanssa tekemistä, vaan hän arvelee tyynten kelien vauhdittaneen tartuntoja.

– On ollut niin tyyntä, että jos se pääsee viemäristä uimarannalle viemärin suulle tai uimarannalle, niin se ei sekoitukaan koko Pyhäjärveen, vaan se jää siihen lillumaan riittävän pitkäksi aikaa, että seuraavat uimarit ehtivät sen saada. 

Mitä Jukka Lumio kertoi bakteereista ja rokotuksista? Entä millaista hygieniaa on Lumion mukaan kotioloissa järkevintä noudattaa? Katso koko lähetys!

Lue myös:

    Uusimmat