Mainos

Lääkäri: Kauhajoen kriisiapu käynnistyi hyvin

Kauhajoki on saanut ampumisdraaman jälkihoidon SPR:n tuella hyvin käyntiin, arvioi ylilääkäri Markus Henriksson Terveydenhuollon oikeusturvakeskuksesta. Hänen mielestään nyt tarvitaan kiireesti lisävoimia koulujen oppilashuoltoon.

Henriksson on matkustanut nelihenkisen asiantuntijaryhmän mukana tänään Kauhajoelle selvittämään, millaista apua ampumiskriisin koettelemassa kaupungissa tarvitaan.

Ryhmässä on mukana asiantuntijoita sosiaali- ja terveysministeriöstä (STM), Terveydenhuollon oikeusturvakeskuksesta (TEO), Kansanterveyslaitoksesta ja Tuusulan Jokelan kriisiryhmästä.

Kauhajoki ei pyytänyt ryhmää paikalle, vaan hankkeen takana on STM. Tarkoituksena on kartoittaa, millaista tukea ja erityisapua Kauhajoella ja lähikunnissa tarvitaan.

Henriksson muistuttaa, että avuntarve esimerkiksi Ilmajoella, Jalasjärvellä ja Teuvalla on yhtä suuri kuin Kauhajoella. Kaikilla näillä paikkakunnilla asui kouluammuskelun uhreja:

- Nyt pitää ottaa aktiivisesti yhteyttä uhrien lähipiiriin ja selvittää heidän avuntarpeensa. Kouluihin - niin moneen kuin mahdollista - pyritään saamaan ainakin yksi ammattilainen antamaan apua. Tärkeintä on kertoa ihmisille, että he eivät ole surussaan ja peloissaan yksin.

Risikko: Kaikki saavat apua kuntarajoista huolimatta

Peruspalveluministeri Paula Risikko (kok.) lupaa, että kaikki surun kohdanneet saavat psykososiaalista apua, vaikka he asuisivat Kauhajoen ulkopuolella.

Kauhajoella pidetään alkavalla viikolla kuntarajat ylittävä suunnittelukokous, jossa sovitaan mm. yhteistyöstä ja avunjakamisesta. STM laatii rahoitussuunnitelman, jonka suuruudesta Henriksson ei halunnut vielä antaa arviota.

Avun tarve Kauhajoella ja lähiseuduilla kestää ainakin vuoden. Henriksson muistuttaa, että vastaavassa tapauksessa Jokelassa vuosi on tuntunut vähän liian lyhyeltäkin ajalta.

- Nyt Kauhajoella on menossa ensiapuvaihe, josta siirrytään akuuttivaiheeseen. Ihmiset ovat kovin yksilöllisiä avuntarpeessa, hän selvittää.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.