Lääkäri: Hain Isometsälle epoa kaveruuden takia

Torniolaislääkäri Pekka Koponen rinnastaa eponhakureissut tupakan noutoon. Koponen kertoo kaveruuden olleen syynä siihen, miksi hän suostui hankkimaan ex-hiihtäjä Jari Isometsälle epoa apteekista.

- Minusta se tuntui silloin pieneltä jutulta. Jari oli minun aika hyvä kaverini, vaikka tänä päivänä hän kiistää, ettei tunne koko miestä, arvelee lääkäri.

Mitään hoitosuhdetta ei Koposen mukaan ollut.

Hän sanoo osanneensa arvata, mihin käyttöön epoa ehkä haettiin, mutta muistelee, ettei hän asiaa enempää miettinyt.

- Ajattelin, että terve mies hiihtää kansakoulupohjalla ja sitten suksi ei tarpeeksi hyvin luista. Jos tällainen luistoaine on ainoa keino, niin täytyy pikkuisen jelpata.

Koponen kertoo hakeneensa epoa Isometsälle kolme kertaa vuosina 1998-2000.

- Se oli vain pikku ajoreissu Kemissä ja Haaparannalla. Minusta oli kiva jutella hänen kanssaan. Se oli tupakka-askin kokoinen juttu käydä hakemassa sitä. En voinut kuvitella, että kymmenen vuoden päästä tästä tulee maailmanlaajuinen lööppi.

Isometsä ei halunnut kommentoida STT:lle lääkärin väitteitä. Oikeudessa hän on kertonut, ettei sekaantunut urallaan kiellettyihin aineisiin.

"En tunne muita hiihtomiehiä"

Koponen sanoo, että Isometsä oli ainoa, jolle hän on epoa hankkinut.

- Minä en tunne muita hiihtomiehiä. En ole näistä hiihtohommista yhtään kiinnostunut. Olen entinen mäkihyppääjä, poikasena hypännyt.

Tästä syystä hän ei ollut aiemmin kiinnostunut hiihtokohusta, mutta Isometsän esiintyminen oikeudessa suututti.

Poliisi kuulusteli torniolaislääkäriä torstaina.

- Poliisi kuulusteli kuusi tuntia. Siinä kirjattiin hyvin tarkkaan ylös nämä asiat, jotka tulevat keskiviikkona Helsingissä käräjäoikeudessa esille. Siinä (tarinassa) ei ole käsittääkseni pienintäkään reikää.

Lääkäriliitto arvioi, että dopingaineiden hankkiminen urheilijalle ja asiasta julkisuudessa kertominen rikkoo liiton ohjeita. Liitto käsittelee torniolaisen tapausta myöhemmin.

Koponen ei koe itse rikkoneensa vaitiolovelvollisuuttaan. Hän myöntää kuitenkin, etteivät hänen lääkärinoikeutensa ole enää ihan täydelliset.

- Minulta on rajoitettu pois ainoastaan pirtun kirjoittaminen. Kun täytin 50 vuotta, otin 60 litraa pirtua ja lähdin Sallaan juhlimaan.

Hän sanoo nyt olleensa raittiina pitkään.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat