Lääkäri epäonnisesta leikkauksesta: Yllätyksiä ja virheitä voi tulla

Studio55.fi haastatteli Maijaa, jonka lonkkaleikkaus johti jalkojen pituuseroon ja kipeään selkään. HUS:in hallintoylilääkäri kertoo, että vastaavia tapauksia on tullut vastaan ja niistä on hyvitetty.

Maijan* lonkka leikattiin yksityisellä lääkäriasemalla, kun polvikivun syyksi paljastui lonkkien kuluminen. Leikkauksen jälkeen Maija huomasi leikatun jalkansa olevan toista pidempi. Maija on joutunut käyttämään korokkeellista tukipohjallista, ja jalkojen pituusero on aiheuttanut selkäkipuja.

HUS:in hallintoylilääkäri Lasse Lehtonen on kohdannut vastaavia tapauksia. Pituuseroa voivat aiheuttaa lonkan kuluma, murtuma ja proteesimalli. Joskus potilaan jaloissa on synnynnäistä pituuseroa, joka on aiemmin voinut korjaantua itsestään, mutta josta on tullut jälleen ongelma leikkauksen jälkeen.

– Ortopedit kyllä mittavat raajat ja mainitsevat kuluman vaikutuksen pituuteen. Veikkaisin, että niin tässäkin on tehty. Yllätyksiä voi tulla ja niin tietysti virheitäkin, Lehtonen kertoo.

Lehtonen selittää, että kyseessä on potilasvahinko silloin, jos pituuseron syynä on se, että jalat on mitattu väärin. Vastaavat tapaukset eivät ole erityisen yleisiä, mutteivät myöskään ainutlaatuisia.

Potilaskansioiden vaihtuminen epätodennäköistä

Maijalle oli sairaalakäyntinsä aikana kerta toisensa jälkeen lueteltu väärä sosiaaliturvatunnus, mikä sai Maijan epäilemään, voisiko potilaskansioiden vaihtuminen olla ongelmien takana.

Lehtonen pitää tätä epätodennäköisenä.

– Pidän erittäin epätodennäköisenä, että se oli tästä johtuva vahinko.

– Julkisella puolella on ainakin hyvin tiukka potilastarkistus, kun leikkaussaliin mennään. Yksityisestä puolesta en voi ihan varma olla, Lehtonen jatkaa.

Vaikka potilaaseen olisi potilashuoneessa viitattu väärällä sosiaaliturvatunnuksella, leikkauksessa seula on tarkempi.

Lehtosen mukaan asiasta kannattaisi kuitenkin tehdä potilasvahinkoilmoitus ja mainita potilaskansioiden vaihtumisen epäily vahinkoilmoituksessa.

– Potilasvakuutuskeskus selvittää, onko mahdollinen hoitovirhe tapahtunut. Yksittäisistä tapauksista, joissa on tullut pituuseroa raajaan, on kyllä hyvitetty.

 

*Nimi muutettu.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja