Lääkäri-Atte: Jos näet hukkuvan, toimi näin

Lääkäri Atte
Lääkäri Atte Virolainen muistuttaa, että parasta olisi ennaltaehkäistä hukkumiset valvomalla lapsia läheltä vesistöjen läheisyydessä. Shutterstock ja Atte Virolainen
Julkaistu 19.07.2025 13:48
Toimittajan kuva
Nelli Hyttinen

nelli.hyttinen@mtv.fi

Useita lapsia ja aikuisia on meinannut hukkua tai hukkunut viime viikkoina Suomessa. Toimi näin, jos todistat vaaratilanteen.

Lämpimät säät ovat houkutelleet ihmiset rannoille Suomessa, mikä on näkynyt useina läheltä piti -tilanteina tai hukkumisina ympäri maan.

Somelääkäri Atte Virolainen muistuttaa, että veden alle painunut henkilö täytyy saada vedestä pois mahdollisimman nopeasti. Niinpä esimerkiksi tilanteissa, joissa huomaa lapsen kadonneen rannalla, on soitettava heti hätänumeroon ja muodostettava etsintäketju.

Paikalla täytyy yhden ihmisen johtaa tilannetta, huutaa muille, että lapsi on kadonnut ja ohjeistaa muodostamaan ketjumuodostelma rantaan, joka lähtee etsimään vedestä hukkunutta kulkemalla rantaa edes takaisin.

Lue myös: Lapsi upposi Kiiran ja Lotan silmien edessä – 18-vuotiaat tytöt pelastivat elottoman lapsen

Ei pohjasta tai pinnasta

Hukkunut harvoin painuu veden pohjaan saakka tai jää pintaan kellumaan.

Aika usein ihmiset löytyvät niin sanotusta välivedestä, sillä keuhkoissa on vähän ilmaa, mikä estää pohjaan painumisen, Virolainen kertoo.

Suomessa vedet ovat aika sameat ja jo noin metrin syvyydestä voi olla vaikea havaita hukkunutta.

Virolainen muistuttaakin, että kirkkaan värinen uimapuku on helpompi havaita tummasta, sameasta vesistöstä kuin tummat värit. Lue, mitkä värit erottuvat vedestä parhaiten tästä.

Lue myös: Kolme lasta pelastettiin elottomana vedestä Espoossa samana päivänä

Tarkista hengitys

Kun ihminen on saatu pois vedestä, annetaan ensiapua sen mukaan, hengittääkö tämä vai ei.

Jos hengittää, laitetaan hukkunut kylkiasentoon. Jos ei hengitä, aloitetaan painelupuhalluselvytys ja laitetaan kylkiasentoon vasta, kun hukkunut hengittää, Virolainen ohjeistaa.

Lue myös: Osaatko elvyttää? Ohjeet entistä helpommat myös maallikolle

Kuivahukkuminen tyypillisintä

Suurin osa hukkumisista on Virolaisen mukaan niin sanottuja kuivahukkumisia.

Kurkunpää menee kiinni refleksinä, jolloin vettä ei päädy keuhkoihin asti.
Silloin, kun keuhkoihin päätyy vettä, on todennäköistä, että hukkumisesta aiheutuu terveysongelmia vielä myöhemmin.

Vesi aiheuttaa keuhkoihin tulehdusreaktion ja hyvin todennäköisesti keuhkokuumeen. Tämän vuoksi, jos on joutunut hukuksiin edes hetkeksikin aikaa, suositellaan päivystyksessä käyntiä.

Sen sijaan, jos esimerkiksi lapsi on humpsahtanut hetkeksi veteen, mutta vedetään nopeasti pintaan, ei lääkärikäynti todennäköisesti ole tarpeen.

Jos alkusäikähdyksen jälkeen lapsi leikkii normaalisti ja on virkeä, ei lääkäriä tarvita. 

Tuoreimmat aiheesta

Hukkuminen